Segunda-feira, 25/9/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Mbajtja jo e drejtë e trupit gjatë të ulurit është e keqe për shendet!

Mbajtja jo e drejtë e trupit gjatë të ulurit është e keqe për shendet!

 

Qendrimi jo i drejte i trupit shkaktohet nga shtremberimi, dhe mund te jete e keqe per shendetin.Nese nuk punoni qe te mbani trupin ne linjat e tij, mund te keni probleme me vone gjate jetes (ne shpinde dhe qafe).Si te rritur, shumicen e kohes e kalojme ne veture, ne zyre apo ne shtepi.

Duke qendruar te ulur ne çfardo karrige per nje kohe te gjate mund te shkaktoje:
Shtangesi (Paperkulshmeri)
Redukton levizjen e nyjeve
Shtim mbi peshe.
Rëndësia e të ulurit drejtë
Të ulurit drejtë mundëson shperndarjen e forces gjate gjithe trupit, keshtu qe sistemi muskuloskeletal mund te funksionoje ashtu sic duhet dhe te mbroje trupin nga lendimi dhe keqesimi.
Nese shpina nuk mbahet drejte, organet e mbrendshme mblidhen ne hapsira me te vogla gje e cila mund te zvogeloje efikasitetin e tyre.

Qendrimi jo i drejte mund te shkaktoje probleme shendetesore si p.sh.: nese ulemi ne pozite te keqe ne tavoline te kompjuterit mund te shkaktoje dhimbje koke, te rris tensionin ne supe, dhe dhimbje shpine.

Keshilla praktike per te permiresuar qendrimin (uljen)

Ne shtepi:
Kaloni 10 minuta duke bere disa shtrirje te thjeshta.
Kjo eshte e rendesishme nese punoni ndonje pune ku qendroni te ulur gjate gjithe kohes.
Kushtojani disa minuta qendrimit te shpindes, mentalisht punoni punen tuaj duke mbajtur poshte trupin tuaj, drejtojeni shpinen ruaj duke i sjelle supet poshte vesheve dhe duke terhequr muskujt e barkut (stomakut).

Shmangni divanin dhe karriget qe jane shume te ulta. Kjo mund te jete zgjidhje e dobishme, por kur uleni gjunjet tuaj vien me larte se shpina. Kjo shkakton qe shpina te perkulet.
Kaloni disa minuta te shtrire ne dysheme, pa jasteke. Bejeni se paku nje here ne dite.

Ne pune:
Shmangjuni mbeshtetjes ne anen e pasme te karriges. Uluni sa me perpara karriges. Kjo ndihmon qe te parandaloj dhimbjen qe shkaktohetkur perkuleni ne kompjuter.

Nese mbani nje cante te madhe ne njeren shpatull shton presion mbi shpinen, keshtu qe merrni canta te vogla dhe rregullisht nderroni shpatullat gjate bajtjes se cantes. Si alternative merrni nje çante qe pershtatet ne te dyja shpatullat. Qendrimi i keq gjate te ulurit gjithashtu mund te permisohet me ushtrime qe forcojne dhe rikthejne fleksibilitetin ne muskuj, te cilet mund te dobesohen nese nuk ulemi drejte.

Perktheu dhe pershtati:Mjekesia Islame Sh.Azizi