Sábado, 23/9/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Nuk bashkohet sinqeriteti ne nje zemer dhe dashuria per tu lavderuar

Nuk bashkohet sinqeriteti ne nje zemer dhe dashuria per tu lavderuar

Ka thene Ibn Kajimi, All-llahu e meshirofte: Nuk bashkohet sinqeriteti ne nje zemer dhe dashuria per tu lavderuar, falenderuar, lakmia per ate ç’fare eshte ne duart e njerezve, vetem ashtu siç bashkohet uji dhe zjarri, hardhuca dhe peshku, nese vetvetja yte te flet per sinqeritetin atehere fillimisht dil para lakmise dhe therre ate me thiken e deshprimit (humbjes se shpreses) e pastaj para lavderimit dhe titujve dhe behu asket ne ato sikur të pasionuarit e dunjase për Ahiretin, e kur ta theresh lakmine dhe ploteson asketizmin nga lavderatat te lehtesohet atehere ty sinqeriteti, e nese thua: cila eshte menyra me e lehte per ta therre lakmine dhe arritja e asketizmit nga lavderatat dhe falenderimet, them: sa i perket therjes se lakmise, ajo te behet e lehte duke e ditur me bindje se nuk ka ndonje gje qe lakmohet vetem se eshte ne duar te All-llahut Nje, depot e Tij nuk i zoteron askush pos Tij, nga ato robit nuk mund ti jep diçka pos Tij, e sa i perket largimit nga lavderatat dhe falenderimet, kjo të lehtesohet duke e ditur se nuk ka dikush qe i ben dobi lavderatat apo e demtojne ate nençmimet dhe e perbuzin pos All-llahut Nje, sikurse i tha Beduini te derguarit te All-llahut alejhi selam se lavderatat e mia jane zbukurim kurse nençmimet e mia jane perbuzje, e ai tha: Ky eshte All-llahu i Lartemadheruar, andaj largohu nga lavderatat e te cileve nuk te zbukurojne dhe nga nençmimet e atyre qe nuk te bejne te perbuzur, lakmo pas Atij qe e gjithe bukuria eshte ne lavderimin e tij dhe i gjithe shemtimi eshte kur Ai e nençmon dike, mirepo ne kete nuk arrihet pos me durim dhe bindje, ne momentin qe e humb durimin dhe bindjen, je i njejte me ate i cili deshiron te udhetoje ne det pa anije, ka thene All-llahu azze vexhel: “Ti pra ben durim, sepse premtimi i All-llahut eshte i sakte, e kurrsesi të mos luhasin ty ata qe jane te dyshimte”. (sure err rrum,ajeti nr.60), dhe ka thene All-llahu xhele veala: “Dhe prej tyre Ne beme prijes qe me urdherin Tone udhezojne, pasi qe ata (qe i beme prijesa) ishin te durueshem dhe ndaj argumenteve Tona ishin te bindur”. (suretu es sexhde ajeti.24). [Marre nga libri El-Fauaid faqe 149 – te Ibn Kajimit Allahu e meshirofte].

Pershtati Suad Shabani