Quinta-feira, 28/5/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Llojet e muskujve

Llojet e muskujve

944496_408365109271502_3682746_n

 

Në trup, ekzistojnë tri lloje të muskujve: Skeletik (te strijuar), të lemuar, dhe kardiak.

 

Muskujt skeletik

 

Muskujt skeletik vendodhen nen lekure dhe indin dhjamor lidhen per eshtra me ane te tendineve por gjithashtu edhe drejtperdrejt ne asht qe quhet lidhje mishore dhe jane pergjegjes per levizjet e skeletit. Pjesa periferike e sistemit nervor qendror kontrollon muskujt skeletore. Kështu, këta muskujt janë nën kontrollin tone, ose vullnetar. Njësia themelore është fija muskulore me shumë berthama. Këto fije muskulore janë te strijuar dhe secili vepron pavarur nga fijet muskulore fqinje.

 

Muskujt e lemuar

 

Muskujt e lemuar jane te vendosura ne murret e organeve te bredshme sic jane: enet e gjakut, trakti gastrointenstinal, ne sy, lekure, fshikez,miter etj. Jane nen kontrollin e sistemin nervor autonom Qelizat e Muskujve e lemuar nuk mund të kontrollohen me vetëdijen tone dhe kështu veprojn ne menyre jo vullnetare. Muskujt e lemuar veprojn ngadal dhe ne menyre ritmike.

 

Muskujt kardiak

 

Muskujt kardiak vendodhen ne murret e zemres, keto muskuj jane gjithashtu nen kontrolin e sistemit nervor autonom. Qelizat muskulore kardiake kane nje berthame qendrore si muskujt lemuar por keto jane gjithashtu te strijuar si muskujt skeletik. Qeliza muskulore kardiake eshte drejtkendor ne forme. Tkurrja e muskujve kardiak eshte e pavullnetshme, e forte idhe ritmike.

(Visited 303 times, 1 visits today)
Top