Terça-feira, 19/1/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Llojet e dhimbjeve te kokës si dhe shërimi i dhimbjes së kokës

Llojet e dhimbjeve te kokës si dhe shërimi i dhimbjes së kokës

Llojet e dhimbjeve të kokës janë të ndryshme, vlen të përmenden disa shkaktare të tyre:

Çrregullimi i ekuilibrit të sekrecioneve themelore të trupit, i thati në lukth, gazrat e ndenjur në lukth që përhapen në kokë, rrjedhja e gjakut nga arteria gastrike, ngrënia e tepërt sepse kur një pjesë e ushqimit tretet dhe kalon në zorrë ekuilibri i ushqimit që nuk tretet shkakton dhembje koke dhe lodhje; qëndrimi për kohë të gjatë në diell, pagjumësia, pasoja e zvogëlimit të ushtrimeve fizike dhe lodhja e tepërt, pasoja e urisë dhe depresioni.

Një ndër tipet e dhimbjeve të kokës më të shpeshta që hasim sot është edhe migrena. 50% e rasteve të migrenës janë femra. Ajo përbën 16% të dhembjeve parësore të kokës. Manifestohet me një dhembje të fortë e pulsuese, që përgjithësisht godet vetëm gjysmën e kokës.
Ndër simptomat mund të dallojmë: shqetësim nga drita dhe zhurmat, të përziera e të vjella, irritueshmëri, nervozizëm dhe shok emocional. Lidhja e kokës me diçka do ta ndalë dhembjen.
Ebu Na’im në librin e tij Mjekësia e të Dërguarit ka thënë se i Dërguari i All-llahut, sal-lall-llahu aljehi ve sel-lem, ndonjëherë vuante nga migrena dhe kjo sëmundje e mbyllte një apo dy ditë në shtëpi.

Ibn Abasi ka thënë se i Dërguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, njëherë kishte mbajtur fjalim në hutbe me kokën e lidhur me një shirit.
Në përgjithësi lidhja e shiritit rreth kokës e zvogëlon intensitetin e migrenës.
Një ndër kurat më efikase është dhe përdorimi i kënasë. Në rastin në fjale ajo mund të vihet gjithashtu si kompresë e nxehtë që bëhet nga pluhuri i saj i përzier me uthull. Kjo bën që të hiqet dhimbja dhe të qetësohen nervat. Kjo kurë është e dobishme edhe për dhimbje të tjera.
Imam Tirmidhiu ka shënuar në përmbledhjen e vet të haditheve se Selma ummu Rafi kishte thënë: “ Kurdo që i Dërguari i All-llahut, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ankohej në lëndim ose në dhembje koke, i vendosja këna mbi vendin e sëmurë.” (Tirmidhi, 2055; Ibn Maxhe,3502.)

(Visited 197 times, 3 visits today)
Top