Segunda-feira, 5/12/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Lind shoqata e shqiptarëve në Varese (Itali), presidenti nga Lugina e Preshevës

Lind shoqata e shqiptarëve në Varese (Itali), presidenti nga Lugina e Preshevës

shqiperia ime

Për promovimin e kulturës shqiptare në Itali dhe përmbështetjen e projekteve sociale e kulturore të anëtarëve të saj. Aktiviteti i parë, “Gëzuar Shqipëri!”, festimi i ditës së Pavarësisë

Një grup të rinjsh shqiptarë, ka ngriturnë Varese shoqatën “Shqipëria ime”. Themeluesit e saj janë Bashkim Sejdiu, nga Lugina e Presheves, Rezart Ujkaj nga Kopliku, Valmir Halilaj nga Malësia e Madhe, Sara Zalla nga Durrësi, Olsi Braho nga Gramshi, Albana Thartori nga Kavaja dhe Gjovalin Durgaj nga Shkodra.

Të gjithë të rinj, prej vitesh në Itali ku kanë ardhur në moshë të vogël apo për studime.

Shoqata ka për qëllime promovimin dhe aktivizimin në formë vullnetare të të gjithave primtarive me interes të përbashkët të qytetarëve shqiptarë, me vendbanim në Itali; nxitjen e ndërhyrjes dhe interesimit të enteve të ndryshme, të shtetit italian, në konsiderimin e problemeve të ndryshme, me të cilat ndeshen qytetarët shqiptarë; nxitjen e bashkëpunimit me shoqata dhe organizata të tjera, qëndjekin të njëjtat objektiva.

Kryetari i shoqatës, 30-vjeçari Bashkim Sejdiu, prej 20 vjetësh në Varese, tregon për  se ka kaluar personalisht shumë vështirësi, dhe “vetëmkush i ka përjetuar ca gjëra, mund t’ua qajë hallin të tjerëve e t’u vijë në ndihmë”.

Sejdiu prej 4 vjetësh ka hapur një agjenci praktikash për të huajt: “Gjithnjë u kam kushtuar vëmendje padrejtësive ndaj të huajve e me përvojën që kam mbledhur dua të bëj diçka më shumë përnjerëzit e mi.

Me “Shqipëria ime” duam të ndihmojmë bashkatdhetarët, të bëhemi pikë referimi në marrëdhëniet e tyre me administratën publike dhe burokracinë italiane, por edhe të promovojmë kulturën e artin shqiptar dhe anët më pozitivetë shqiptarëve në Itali”.

“Shoqata dëshiron të afrojë 12 mijë shqiptarët që jetojnë në provincën e Vareses – thotë për shqiptariiitalise.com edhe RezartUjkaj, nënkryetar i shoqatës. – Nga njëra anë, duam të bëhemi pikë referimi për ta, t’u vijmë në ndihmë e të promovojmë talentin shqiptar.

Nga ana tjetër, duam që komuniteti varezot të na njohë më mirë, përtej asaj çka lexon në faqet e kronikës.


Kryetari i Shoqatës, Bashkim Sejdiu

Këtë do ta arrijmë me anë të veprimtarive kulturore e artistike që do të organizojmë”. Rezarti vjen nga një përvojë disavjeçare si kryetar i shoqatës së Shoqatës së Studentëve të Vareses dhe Provincës, i pari kryetar i huaj i saj.

“Ajo përvojë më ndihmoi jo vetëm si organizator por edhe të kuptoj gjithnjë e më shumë e më mirë rëndësinë e forcën e të qenitbashkë, të organizuar. Gjë që u u ka munguar deri tani shqiptarëve në zonën tonë”.

Nëfakt, për të arritur qëllimet e saj, siç shkruhet në prezantimin on line, shoqata promovon organizimin e veprimtarive në ndihmë të anëtarëve; informimin e anëtarëve mbi të gjitha shërbimet dhe ndihmat social-ekonomike, që vënë në dispozicionentet e ndryshme italiane nga të cilat mundtë përfitojnë edhe imigrantët; mbështetjen e integrimit të anëtarëve në të gjitha nivelet social-kulturore; mbështetje dhe ndihmë për? do anëtarnë projektet e tij të jetës si punësim apo si student; dhënien e mbështetjes së anëtarëve që ndodhen në vështirësi ekonomike, psikologjike apo sociale; organizimin e veprimtarive që valorizojnë ?do formë arti dhe sporti me qëllim evidentimin e talentevetë mundshme dhe mbështetjen e tyre nërrugën e suksesit; realizimin, në bashkëpunim me shoqatatë tjera dhe entet lokale, të “hapësiraveshqiptare” në mënyrëqë t’u mundësojmë fëmijëve shqiptarë të lexojnë dhe shkruajnë gjuhënshqipe, të njohin historinë e Shqipërisë, me qëllim që brezat e rinjtë jenë të vetëdijshëm dhe të vlerësojnë identitetin e tyre kombëtar.