Segunda-feira, 29/5/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Lëvizja dhe pushimi

Lëvizja dhe pushimi

natyra

Dijeni se ushtrimi i matur është mënyra më e mirë për ruajtjen e shëndetit të mirë. Me ushtrime i ngrohim organet tona, i largojmë materiet e dëmshme nga trupi, dhe me këtë e bëjmë trupin më të lehtë dhe më të lëvizshëm. Koha më e mirë për ushtrime është kur ushqimi e lëshon barkun, e ajo është përafërsisht pesë ose gjashtë orë pas ngrënies, varësisht nga konstruksioni i njeriut si dhe nga vetë ushqimi. Kurt hemi `ushtrimi i matur`, atëherë mendojmë në ushtrimet nga të cilat skuqet lëkura.

Kur të fillojmë të djersitemi atëherë duhet ndërprerë. Çdo ushtrim që e shpejton djersitjen quhet `ushtrim i rëndë`.
Çdo organ forcohet dhe `gazmohet` nga ushtrimet e përditshme. E njëjta gjë është edhe me aftësitë psikike. Kush don që të përmisojë të mbajturit mend, mënyra më e mire për të bërë këtë është mësimi i regullt. Për çdo organ ka ushtrime të veçanta.
Kështu për gjoksin kemi të folurit- fillojmë me pëshpëritje, kurse mbarojmë me zhurmë. Për sytë më të mira janë shkronjat e imta, kurse veshë tingujt e lehtë.
Me kalërimin e ushtrojmë tërë trupin.
Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka udhëzuar për disa ushtrime që janë të dobishme pë trupin dhe zemrën tonë. Ka thënë: “Kalëroni, do të jeni të pasur. Udhëtoni, do të rriteni të shëndoshë.”
Në një vend tjetër ka thënë: “Agjërimi sjell shëndet.” Thënia e tij “Hani ushqimin tuaj në emër të All-llahut dhe me lutje.” u përmend më parë.

 

Xhelaluddin Abdurrahman es-Sujuti

Tags: