Domingo, 1/10/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

LARGOJE ZHGËNJIMIN NGA VETJA JOTE

LARGOJE ZHGËNJIMIN NGA VETJA JOTE

LARGOJE ZHGËNJIMIN NGA VETJA JOTE
Tregimi i dytë, është tregimi për hum­bjen e një udhëheqësi ushtarak. Shikoni me kuj­­des, ajo do t’ju japë një mësim të paha­rrue­shëm dhe të dobishëm.

Kishte filluar lufta ndërmjet dy mbretërive fqinje.

Udhëheqësi i një ushtrie kishte thirrur në dy­luf­tim udhëheqësin e ushtrisë së dytë. Pas luf­timit të rën­dë, e mundi atë, e zuri rob dhe e lidhi me pranga dhe zinxhirë, e pastaj e dërgoi në burg.

Ushtria e kryeushtarakut që kishte humbur dyluf­timin u shpërnda e ushtarët ikën nëpër shkre­tëtirë, duke u frikësuar se armiku do t’i zin­te, do t’i robë­ron­te dhe do t’i burgoste.

Ndodhi diçka e papritur! Kryeushtaraku i mun­dur arri­ti të ikë nga burgu dhe kur arriti tek një bu­rim në mes të shkretëtirës, u ul që të pushonte.

Filloi të mendonte për disfatën e vet të turp­shme dhe për ndonjë mënyrë që do ta nxirrte nga ajo situatë e rëndë.

Në atë çast vëmendjen e tij e tërhoqi një milingonë e vogël që kalonte pranë tij duke

mbajtur një kar­kalec të madh, dhjetë herë më të madh me trup dhe peshë… Por, milingona ishte e ven­dosur në pu­nën e vet.

Papritmas, milingona së bashku me karkalecin ra në një gropë. U mundua të dilte së bashku me trofeun e vet. Karkaleci u mundua të lirohej disa herë nga kthetrat e milingonës, por ajo vazhdi-misht e kapte dhe përpiqej të dilte nga gropa, derisa më në fund kjo gjë i shkoi për dore. Dhe ashtu, krenare, së bashku me trofeun, milingona vazhdoi rrugën e vet.

Kjo dëshirë e flaktë dhe ky durim i milingonës lanë mbresa të thella tek udhëheqësi i mundur. Si e kreu me suksesë detyrën e vet milingona pa e humbur shpresën?

Qante për gabimin e vet; ishte penduar se nuk ishte më i zellshëm dhe më me zemër. Filloi të mendojë se si ta thërrasë kundërshtarin në dyluftim.

E mblodhi tërë fuqinë dhe vendosmërinë e vet dhe u kthye vetë te kundërshtari dhe përsëri e kërkoi në dyluftim. Pas një lufte të paparë dhe të mundim­shme, kundërshtari i tij ra i vdekur në tokë!

Kështu, udhëheqësi ynë ushtarak fitoi dhe u kthye kre­nar në mbretërinë e vet. Dhë kështu, një milingonë me zellin e pandërprerë ndikoi që ky ushtarak të nxjerrë një mësim të dobishëm.