Quinta-feira, 8/6/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Kurthet e lobimit të Ahmetit në Greqi kthehen në Maqedoni

Kurthet e lobimit të Ahmetit në Greqi kthehen në Maqedoni

“Vizita e Ahmetit në Athinë, është balona e fryrë që tregon se sherri do të kthehet në Maqedoni ku pala shqiptare do të tentohet të paraqitet si fajtore”, thotë analisti Alajdin Demiri

ali ahmeti nikolla gruevski

Po të lexohen deklaratat e Milloshovskit dhe të Poposkit, në esencë paraqesin atë që pretendohet të ndodhë. Nëse Poposki e vlerëson vizitën e Ahmetit në Greqi si private dhe të dobishme, gjithsesi në pajtim të plotë me Gruevskin, atëherë, Milloshovski si njeri i rëndësishëm i diplomacisë, e lëshon virusin e dyshimit për pozitën e Greqisë ndaj negociatave dhe vizitës së Ahmetit. Ky virus a do ta kaplojë edhe VMRO-në? Është metodë pune në situata të këtilla, kur dyshohet në sinqeritetin e zgjidhjes së një problemi, ashtu siç bënë shumica e personaliteteve maqedonase.

Ish-ministri i punëve të jashtme, Antonio Milloshoski, një personalitet i rëndësishëm i VMRO-së, shkruan në “Twitterin” e tij: “Problem i vogël është takimi i Ahmetit me Venizellosin në Athinë. Problem i madh është se nga ai takim është përjashtuar ambasadori i Maqedonisë – përfaqësuesi i shtetit”

Analisti, Alajdin Demiri, i cili bart përvojë diplomatike, konsideron se prononcimi i Milloshovskit, si njeri i rëndësishëm i VMRO-së, për vizitën e Ahmetit në Athinë, është balona e fryrë që tregon se kjo vizitë,  sherrin do ta kthejë në Maqedoni, ku pala shqiptare, pa pikë faji, do të tentohet të paraqitet si fajtore.

Antonio Milloshovski, i ka kuptuar mirë përfitimet e palës greke nga vizita e Ahmetit në Greqi, çështja nuk shtrohet vetëm në pjesëmarrjen e ambasadorit të Maqedonisë në këtë takim. Alajdin Demiri, thotë se  pjesa esenciale, është diku tjetër. Për arsye se takimet e këtilla te Ahmetit me funksionarë grekë i japin mundësi Greqisë që të paraqitet si kooperuese dhe demokratike për emrin dhe nga ana tjetër e kthen problemin në  Maqedoni, duke e ulur në bankën e akuzave Gruevskin dhe qeverinë zyrtare.

“Fakti që asnjë zyrtar grek nuk pranon të takohet me zyrtarë maqedonas, e hap dilemën e zgjedhjes pse grekët takohen me shqiptarët dhe jo me maqedonasit. Ky problem do të kthehet ne Maqedoni, ku BDI-ja, do të paraqitet si tensionuese e raporteve edhe ashtu të rënda maqedono-shqiptare”, thotë Alajdin Demiri

Për Demirin, vizita e tillë e Ahmetit, pa asnjë mandat veprimi, i ngjan vetëm lobimit që nuk prodhon asnjë efekt pozitiv. Kjo është esenca se nga një ide pozitive e Ahmetit, që është menaxhuar mirë nga grekët mund të krijojë tensione të reja suplementare ndëretnike në Maqedoni.

Grekët kanë shumë çështje të pazgjidhura me shqiptarët e Shqipërisë, siç është problemi i toponimeve dhe shqiptarët e lindur atje, dhe është e pamundur që të ketë raporte dashurie me shqiptarët e Maqedonisë. Vënia  e Ahmetit në një pozitë të të ledhatuarit të Greqisë është e pakuptimtë, duke i pasur parasysh qëndrimet greke ndaj pavarësisë së Kosovës dhe raporteve të reja me Shqipërinë, ndaj kishës ortodokse. Demiri, thotë se gjithë këto probleme, e hapin dilemën se cilët shqiptarë i prezanton Ahmeti në Greqi, për arsye se në këto raste prezantimi është etnik, universal, jo vetëm i një pakice këtu ose një shumice atje. /Portalb