Quarta-feira’, 29/6/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Kur një vajzë bëhet nuse (Bestytni,kujdes)

Kur një vajzë bëhet nuse (Bestytni,kujdes)

Kur një vajzë bëhet nuse 

Ndër ceremonitë që përmbajnë më shumë besëtytni është pikërisht ceremonia e përgatitjes së nuseve.

Duke filluar që prej momentit të fejesës e deri në ditën e martesës e tutje, thuajse çdo ritual përcillet me besëtytni, të cilave shpesh nuk u dihet as filli, por thjesht janë rrënjosur në mentalitetin e popullit.

Shkurtimisht, po përmendim disa prej tyre:

Nusja e re në ditën e martesës në shtëpinë e burrit duhet të hyjë (ta shkelë pragun e derës) me këmbë të djathtë, në të kundërtën harmonia e familjes do të shkatërrohet që nga ai çast.

Po ashtu, ajo duhet ta prekë pjesën e sipërme të derës me të dy duart, (ndonjëherë të lyera me mjaltë ose me sherbet), që jeta e çiftit të ri të jetë e ëmbël, e lumtur dhe të ketë harmoni edhe me anëtarët e tjerë të familjes.

Karamelet, orizi, gruri e drithërat e tjera që i hidhen nuses (ose çiftit të ri), kanë për qëllim që trashëgimia e tyre të jetë e mbarë.

(Visited 309 times, 1 visits today)