Sábado, 10/6/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Kur muslimanet ishin te kapur pas Kuranit?

Kur muslimanet ishin te kapur pas Kuranit?

Kurani muslimanet
Ejani te shohim!
Disa fjale per qytetin e Kordobes dhe Fesit ne vitin 350 hixhri dhe 600 hixhri

*Gjate sundimit islam ne shtetin e Endelusit – Spanjes

Paramendoje ne vete shpejt e shpejt kete qytet te quajtur Kordoba ne vitin 350 hixhri se si dukej , para me shume se 1000 vite
Kordoba ka patur me shume se 28 lagje, paramendoni ka patur 13,000 shtepi, shtepi me plot kuptimin e fjales, shtepi ne mes oborit me obor te gjere pereth, ka patur gjysem milioni banore , ka qene qyteti I dyte me madhesi ne nivel boteror, I pari ka qen Bagdadi me 3 milion banor kurse e dyta Kordoba me gjysem milioni kurse e treta ka qene Seville poashtu qytet islam me 300 mije banore, qytetet me te medha ne bote me dendesi dhe civilizim.

Eshte quajtur Kordoba “xhevahir I botes” ku njerezit kane mund te shohin cfar te duan, qofshin ata musliman apo jomusliman,kane mundur te vizitojne lagjen Zehra nga lagjet e Kordobes, te shohin vlerat e saja te shohin xhamite e Kordobes apo bibliotekat e Kordobes, uneiversitete e Kordobes.
Rruget kane qene te shtruara me gure dhe kane qene te ndriquara naten, sot kemi qytete apo fshatra qe ende nuk jane te ndriquara kurse Kordoba para 100 viteve ka qene e ndriquar naten.
Ka patur tregje te veqanta, e jo nje treg per te shitur cdo gje, por kane qene te ndara, ka patur treg per arme, treg per ari, treg per libra, treg per lule, treg I kafsheve, treg I letrave dhe llojet e letrave, treg per elemente kimike, treg per ilaqe, ka qene prej qyteteve me ritje te madhe ekonomike.
Ka patur Universitete, ka qene Universiteti Emevit, Universiteti I Kordobes qe kane qene universitetet me te medha boterore, gjithe e dime lper etren qe e ka derguar mbreti I Anglise deri te njeri prej prijesave te Muslimanve Hisham ibn Abdurrahamani I dyte ne Endelus-Spanje ku e kerkon ne leter qe ta mesojne vajzen e tij dhe nje grup prej dijetareve anglez me diturite ne universitetin e Kordobes duke e vulos letren me thenien “sherbetori I juaj pauses mbreti I Anglise”.
Kordoba, ka qene qyteti me i bukur i Evropes, ajo beri histori ne shkence dhe dije. Biblioteka e saj ne ate kohe, numeronte mbi 400 mije libra.
Sa spitale ka patur Kordoba?, pas spitalit te pare ne Damask I pari spital ne france eshte ndertuar pas 900 viteve, kurse ne Kordobe ka qene e dyta pas sipatlit ne damask pas 200 viteve qe do te thote se mes spitalit te pare ne Kordobe dhe atij ne France ka 700 vite, kurse ne Kordobe atehere ka patur 50 spitale gjthsej, ka patur 3000 xhamia, paramendoni pra sa ka qen I gjere e I madh ky qytet ne vitin 350 hixhri.

* Te shohim qytetin Fes
Ne vitin 600 hixhri, qyteti Fas i cili bie ne Regionin e Marokos ka qen prej qyteteve te para ne bote ku prodhimtaria ka qen e zhvilluar, ky qytet ka patur me shume se 3000 Fabrika per thurje te teshave, 47 Fabrika per sapun, 86 Fabrika per regjeje lekurash, 117 shtepi per ngjyrosje, 12 fabrika per perpunim te hekurit, 11 Fabrika per qelq, 135 Fabrika per perpunim te gelqeres, 400 Fabrika per perpunim te letres, 188 Fabrika per qeramike, ka patur 200 Biblioteka, ne vitin 600 hixhri .
Kjo pra eshte pjese nga civilizimi I muslimanve, civilizimi dhe dituria e muslimanve ka qen e perbere prej diturise se sheriatit dhe dituris te jeteses, ka qen civilizim I perbere prej ndertimit te mjeteve per jete dhe ndertimit ten je njeriu se si duhet te jete nje njeri ,civilizm qe bashkon trupin dhe shpirtin, civilizim qe bashkon mes kenaqesis se kesoj bote dhe botes tjeter, civilizim qe ka qen I ndryshem per civilizimeve tjera. /mjeksiaislame/

Tags: