Sábado, 26/11/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Kur Islami lejon ziline?

Kur Islami lejon ziline?

Kur Islami lejon ziline?

Ate që Allahu lejon ne kontrast të hasedit (xhelozisë shkatrruese) është zilia (lakmia që është e lire nga zilia, zilia pa qellim te keq) që nënkupton jo as të dashurit e humbjes së bekimit as urrejtjes së tepricës me personin, por të dëshiruarit të njejtë për dike pa hequr bekimet nga tjetri.

I Dërguari salAllahu alejhi we selem ka thënë: ”Lakmia është e lejuar në dy raste, në rast se ndonjë njeriu Allahu I ka dhënë Kur’anin dhe lexon atë ditën dhe natën dhe personi që Allahu i ka dhuruar pasuri dhe jep ditën dhe natën (Sahih el Bukhari dhe sahis el Muslim) dhe ai salAllahu alejhi we selem gjithashtu sqaroj se çka mund të thuhet: ”Do të doja të kisha çfarë ai ka dhe të bëja atë që ai bën”.

I Dërguari I Allahut salAllahu alejhi we selem ka thënë: ”Ngjajshmëria e personit të këtij ummeti është si për katër individ. Atij që Allahi I ka dhënë pasuri dhe dituri, keshtu që ai përdor pasurinë me diturin e tij. Atij që Allahu ia ka dhënë dituri por nuk i është dhuruar pasuri dhe ai thotë: ”O Zot sikur të kisha edhe unë pasuri ashtu do ta përdorja si ai. Kështu te dytë e kanë të njejtin shpërblim. Një person i tillë dëshiron pasurinë si te tjerët kështu që ai mund të bën mire me to, pa dëshiruar që të tjerët ta humbasin atë pasuri. Personit tjetër, Allahu i ka dhënë pasuri por jo edhe dituri dhe ai e shpenzon ate pasurin në mos bindje ndaj Allahut. Dhe së fundmi, një person të të cilit Allahu as nuk i ka dhuruar dituri dhe as pasuri dhe ai thote: ”Sikur të kisha edhe unë pasuri ashtu do e shpenzoja në atë mënyë që e shpenzon ai. Kështu, te dytë do ta kenë mëkatin e njejtë kundër tyre. [Et Tirmidhi dhe Ibn Maxheh}