Segunda-feira, 17/6/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Kualiteti i gjumit ndikon tek truri i njeriutKualiteti i gjumit ndikon tek truri i njeriut
Kualiteti i gjumit ndikon tek truri i njeriut

Gjjumi në mjeksinë moderne nuk llogaritet vetëm si proçes i pushimit të organizmit mirëpo llogaritet si procedurë e renovimit të trurit tonë. Gjjumi dhe efektet e saja tek njeriu vazhdojnë të ngelin sot e kësaj dite ende të pazbuluara.
Pasi që një i mitur brenda një dite flen 7-8 orë,1/3 e jetës së njeriut kalon në gjum. Kjo nënkupton që gjumi është i rëndesishëm për organizmin sikurse që janë edhe funkcionet tjerra të saja si frymëmarja , ushqimi, uji, etj. Pa një gjum të shëndoshë nuk është e mundshme mirmbajtja e shëndetit dhe vazhdimi i funkcioneve vitale.

Gjjumi nuk është vetëm proces i pushimit të trurit si që është menduar deri në vitet e vona.Gjjumi paraqet një process të domosdoshëm për trurin e njeriut. Gjat gjumit truri bën një të ashtuquajtur renovim të vetvetes, regullimin e të gjitha funkcioneve të trurit, regjistrim i të dhënave të pranuara gjatë ditës në memorje dhe fshirje e atyre që nuk janë të nevojshme. Gjumi është i domosdoshëm për transferimin e të dhënave nga memorja e shkurtër në atë të gjatën.

Në EEG dhe Rezonancat Magnetike Funkcionale të bëra gjatë gjumit është vërejtur se gjatë gjumit shtohet qarkullimi i gjakut dhe metabolizmi i trurit.
Xhdo njeri nuk ndjen nevojë për gjum 8 orëshe. Për disa mund të mjaftojnë edhe 4-5 orë që ditën e nesërme të jenë të lumtur e ti kryejnë funkcionet e tyre të përditshme.

Në 50 vitet e fundit, janë bërë zbulime të shumta në përbërjen, funcionimin dhe sëmunjet që mund të shfaqen gjatë gjumit:

Nëse
Kur çoheni në mëngjes nuk ndjeheni të çlodhur.
Keni vështërsi koncentrimi ose ndjeni lodhje,e harroni gjërat e përditshme
Fleni gjat punëve të përditshme
Keni probleme të frymëmarjes gjat gjumit,e ju ndalet fryma në gjum
Kur shtriheni për të flejtur ndjeni nevojë të lëvizjes së këmbëve të tuaja
Gjjatë vozitjes së automjeteve dekoncentroheni ,
Nervozoheni më shpejtë dhe lehtë se më parë
Nuk mund të humbni peshë si më parë
Shtypja e gjakut tuaj nuk arrin lehtë në vlerat normale
duhet ti nënshtroheni vlersimit të mëtutjeshëm mjekësor multidiciplinar gjë që do tju çojë në jetë më kualitative dhe më të lumtur.

(Visited 12 times, 1 visits today)
Top