Sábado, 24/9/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Kruarjet (ekcemi) dhe enjtjet e lekures

Kruarjet (ekcemi) dhe enjtjet e lekures

Lekura jone flet

Enjtja eshte e perbashket per te gjitha semundjet. Ajo eshte pasoje e prishjes se kater sekrecioneve themelore te trupit (ahlat), pervec lengjeve te gabuara dhe gazrave te dendur ne trup.Nese enjtja mbledh ne lekure, ajo quhet apsces (hiraxh; i thate). Kryesisht, enjtja e nxehte perfundon ne keto tri menyra: piqet, dendesohet ose forcohet. Trupi i shendoshe do ta ndale infeksionin, do ta zbertheje dhe do ta nxjerre nepermjet sistemit, qe eshte menyra me e mire per zhdukjen e infeksionit. Perndryshe, antitrupat do ta pjekin infeksionin, do ta shnderrojne ne materie te dendur te bardhe dhe do ta drenazhojne neper piken e derdhjes ne siperfaqe te lekures. Perndryshe, nese lengu i verdhe ne te bardhe dendesohet, dhe nese trupi nuk eshte ne gjendje ta nxjerre jashte, atehere individi duhet te kerkoje ndihmen e mjekut per ta lancinuar ose qe t’i perdor metodat e tjera te njohura mjekesore per heqjen e te thatit. Lancinimi (batt) sherben per dy qellime: drenazhimin e substances se prishur dhe eleminimin e papastertive te tjera te mundshme nga vendi i semure.
Sa i perket udhezimit te Pejgamberit ne hadithin e dyte qe lidhet me kerkimin e Muhammedit , s.a.v.s., qe mjeku te lancinoje abdomenin e pacientit per ta drenazhuar sepsen nga lukthi i tij (xhavi), disa mjek jane me te kujdesshem sesa mjeket e tjere ne kete ndermarrje. Disa hakime e trajtojne xhavin si edem (semundja e ujit)111, qe eshte akumulim abnormal i fluideve te prishura ne qeliza, inde ose ne zgavrat e trupit dhe qe shfaqet ne vendet e enjtura dhe ne fryrjet neper pjese te ndryshme te trupit, ku shkaktohet akumulimi i fluideve. Ashtu sic e kemi shpjeguar me heret, ekzistojne tri lloje te semundjes se ujit: semundja lekurore e ujit (Conjuctiva), e cila i godet indet dhe eshte me seriozja; semundja abdominale e ujit (Edem), e cila mund ta godase gjithashtu melcine, dhe semundja membranore112 e ujit, e cila shkakton fryrjen e abdomenit nga akumulimi i gazrave ose ajrit ne zorren e holle ose ne zgavren peritoneale; semundja mebranore e ujit shkakton fryrje dhe akumulime te mbledhjes se zorreve si pasoje e depertimit te sekrecionit dhe gjakut ne trup dhe ben qe lukthi te ngjaje si nje fuci. Semundja membranore e ujit eshte me serioze se semundja abdominale, ku fluidet e sepsit akumulohen ne pjeset e poshtme te abdomenit dhe shkaktojne qe zorret te tingellojne si uji joharmonik ne nje barkaliq. Megjithate, njeri nga trajtimet e mundshme per kete semundje (i perdorur me heret) eshte drenazhimi jashte i lengut te demshem me ane te lancinimit, kurse kjo kategori e operacionit eshte konsideruar njesoj si flebotomia ose nxjerrja e gjakut te prishur jashte venes, mirepo kjo bart ne vete rrezik serioz. Perkunder kesaj, hadithi i cituar ka dhene nje leje kategorike per lancinimin ne menyren sic e kane bere mjeket e asaj kohe. All-llahu e di me se miri

(Visited 503 times, 1 visits today)