Quinta-feira, 30/6/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Kosi dhe pleqeria

Kosi dhe pleqeria

Kosi

Kosi dhe pleqeria

Dijetari Migenkov ka publikuar se njerezit qe jetojne mbi njeqind vjet konsumojne kosin. Ai permban bakterie qe arrijne deri ne zorre dhe aty krijojne zone qe pengon hyrjen e bakterieve te demshme (padeshiruara). Dhalla ne Ballkan quhet “Ushqim per jete te gjate”, ngase permban elemente proteinike me kualitet te larte, me se tepermi materie minerale qe jane te domosdoshme per trupin. Dhalla eshte elementi me i rendesishem i ushqimit te turqit. Eshte prezent ne cdo racion. Ndoshta mu per kete turqit jane te fuqishem dhe te levizshem edhe ne moshen e vonshme te pleqerise. Numri i njerezve qe jetojne mbi njeqind vjet eshte me i madh se dhjete ne nje milion, ndersa ne Amerike ky proporcion eshte nente ne nje milion. Kosi u ndihmon pleqve qe vuajne nga dobesimi i eshtrave dhe renia e dhembeve. Nuk ka ilac me te mire se kosi ne keto situata. Qumeshti eshte ushqim i kompletuar per te rinjte dhe pleqte. Dhalla (kosi) ben pjese ne ushqimet qe treten lehte dhe e cila rekonvaleshenteve ua lehteson procesin e gjate te tretjes se ushqimit te thjeshte. Grate e perdorin dhallen per mirembajtjen e freskise se flokeve. Dhalla, pra, eshte ushqim i thjeshte dhe i lire. Ajo eshte mbret i te gjitha ushqimeve kur jemi te semure dhe ne situata kur duhet anashkaluar yndyrerat. Ajo eshte fije kashte e shpetimit te cilen Allahu i Lartesuar ia ofron te semurit.

(Visited 217 times, 1 visits today)