Segunda-feira, 1/3/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Korea minor

Korea minor

2016-01-27-00-41-37-177645415

Korea minor
Termi korea vjen nga greqishtja dhe do të thotë kërcim. Lëvizjet koreiforme janë të çrregullta, të paparashikueshme dhe pa një qëllim të dukshëm. Këto lëvizje janë të shpejta e asimetrike.
Korea minore ështëkomplikacion i infeksioneve streptokoksike tek fëmijët (kryesisht të fytit, por edhe të lëkurës) dhe vjen si pasojë e reaksionit të kryqëzuar të antitrupave që prodhon organizmi kundër streptokokut të grupit A me membranën e neuroneve, kryesisht në ganglionet bazale të trurit. Është pjesë e njësindromi klinik madhor që quhet ethja reumatizmale ku përvec trurit mund të preken artikulacionet dhe zemra. Ndonjëherëkorea minore mund të jetë manifestimi i vetëm i ethes reumatizmale.
U përshkrua për herë të parë nga ThomasSydenham më 1684, nga i cili ka marrë edhe emrin Korea e Sydenham. Stoll ishte i pari që propozoi lidhjen midiskoreas sëSydenham dhe ethes reumatizmale, më 1780.
Korea minore mbetet shkaku kryesor i koreas tek fëmijët dhe është një nga manifestimet madhore të ethes reumatizmale. Në disa raste mund të mbetet e vetmja shenjë e kalimit të ethes rheumatizmale, duke u shfaqur deri në 6 muaj pas kalimit të simptomave klinike dhe tëtë dhënave laboratorike të infeksionit streptokoksik. Mund të fillojë me paqëndrueshmëri emocionale dhe parapëlqim tëtë sëmurit për të qëndruar vetëm (si pasojë e rënies së aftësisë për tu përqendruar). Karakteristika të tjera jo-motore: obsesionet, kompulsionet, rënie e përqendrimit, e folme jo e rrjedhshme.
Shenjat motore: këtu futen lëvizjet koreiforme, lëvizje pa qëllim, që përkeqësohen nga stresi e zhduken gjatë gjumit, me ngathtësi në kryerjen e veprimeve, me ngërdheshje, të folme të dëmtuar e ku shpesh fëmija nxjerr gjuhën jashtë.
Valproati i natriumit dhe karbamazepina përdoren për të kontrolluar simptomat e koreas. Pasi instalohet, korea mund tëpersistojë pavarësisht trajtimit të infeksioneve aktive ose të përsëritura streptokoksike. Ref: (1) Medscape, (2) Oxford Handbookof Clinical Specialties

Autori Dr. Isid Xhura, MD
Burimi nga eshte marre informacioni: Doctor Besi Medical Information

(Visited 155 times, 1 visits today)
Top