Sábado, 6/6/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

KOHËT KUR HAPEN DYERT E QIELLIT

KOHËT KUR HAPEN DYERT E QIELLIT

1 – Para namazit të drekës:

I dërguari i Allahut (salallahu alejhi ve selem) ka thënë:

( إن أبواب السماء تُفتح إلى زوال الشمس فلا ترتجُ حتى يُصلى الظهر فأحب أن يصعد لي فيها خير)

“Dyert e qiellit hapen në zevalin e diellit e deri sat ë falet namazi i drekës, prandaj unë dua të më ngritet në atë çast hajri.“ / Sahih Tergib 584

2 – Gjatë ezanit:

I dërguari i Allahut (salallahu alejhi ve selem) ka thënë:

)إذا نادى المنادي فُتحت أبواب السماء وا ستُجيب الدعاء)

“Kur të thërret thirrësi (muezini) hapen dyert e qiellit dhe pranohet lutja.” Sahih el-xhami’ 803

3 – Gjatë pritjes mes dy namazeve:

I dërguari i Allahut (salallahu alejhi ve selem) ka thënë:

)أبشروا، هذا ربكم قد فتح باباً من أبواب السماء ، يُباهي بكم الملائكة، يقول : أنظروا إلى عبادي قد قضوا فريضة وهم ينتظرون أخرى)

“Përgëzoni, ja Zoti juaj e ka hapur një derë nga dyert e Qiellit dhe u krenohet me ju melekëve. Thotë: Shikoni kah robërit e Mi, e kanë kryer farzin dhe tani po e presin tjetrin.“ Es-sahiha 661

4 – Në mesin e natës:

I dërguari i Allahut (salallahu alejhi ve selem) ka thënë:

)تُفتح أبواب السماء منتصف الليل فينادي منادٍ : هل من داعٍ فيستجاب له ، هل من سائل فيعطى ، هل من مكروب فيفرجُ عنه )

“Dyert e qiellit hapen në mesnatë dhe një thirrës thërret: a ka ndonjë që lutet e t’i përgjigjet, a ka ndonjë që kërkon dhe t’i jipet dhe ndonjë që ka brengë e t’i largohet.“  Sahih el-xhami’ 376

5 – Përmendja e Allahut:

Abdulla ibn Omeri r.a. ka thënë:

بينما نحن نصلي مع رسول الله : إذ قال رجل من القوم : الله أكبر كبيرا والحمد لله كثيرا وسبحان الله بكرة وأصيلا، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم :(من القائل كلمة كذا وكذا ؟) فقال رجل من القوم :أنا يا رسول الله قال :عجبت لها، فُتحت لها أبواب السماء .)

“Duke ndejtur me të dërguarin e Allahut kur njëri nga të pranishmit tha: Allahu Ekber kebira vel-hamdu lilahi kethira ve subhanallahi bukreten ve esila, I dërguari i Allahut (salallahu alejhi ve selem) tha: Kush i tha këto fjalë kështu? Ai njeriu tha; Unë o i dërguar i Allahut. Tha: U mahnita me to për to janë hapur dyert e qiellit .”  Muslimi

Ibn Omeri radijallahu anhu ka thënë: prej atëherë kur e kam ndëgjuar të dërguarin e Allahut kur i tha këto fjalë nuk i kam lënë më.

Ali Shabani

(Visited 325 times, 1 visits today)
Top