Segunda-feira, 20/3/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Khulixhan – Alpinia Galanga

Khulixhan – Alpinia Galanga

Khulixhan Alpinia galanga1Khulixhan (Alpinia galanga)

 

Përshkrimi: Është një bimë e rallë gjatësia e saj shkon deri në 30-50 cm, lulet e saj janë të kuqe dhe të bukura, gjethet e saj i ngajnë gjetheve të dafinës. Pjesët të cilat përdoren tek khilixhani janë rënjët të cilat shërbejnë për shërimin e shumë sëmundjeve.

Përhapja gjeografike : Khulixhani është një bimë e rallë e cila rritet në jug lindje të Kinës, Laos, Kamboxhia, Nepal, Vietnam etj.

Vetitë shëruese të alpinia galanga : Dobitë e khulixhanit janë të shumta ndër to : Qetëson sistemit nervor, eliminon gazrat, ndihmon tretjen e ushqimit, largon mikrobet të cilat gjenden në organizëm, eliminon gripin.

PËRDORIMI

 

Qetëson sistemin nervor

Merret një copë nga khulixhani dhe hidhet në një enë e cila është e mbushur me ujë, hidhet pak çaj mali në enë dhe i lëmë të ziejnë. Pas zierjes kullohet dhe hidhet në në gotë (250 gr), shoqërohet me një lugë ( kafeje) mjaltë të farës së zezë, pasi përzihen mirë të gjitha pihet kështu dy herë në ditë, në mëngjes dhe në darkë pas buke sa herë që keni probleme me nervat.

Eliminon gazrat

Merret një copë nga khulixhani dhe hidhet në një enë e cila është mbushur me ujë, hidhet edhe pak çaj normal në enë dhe i lëmë të ziejnë, pas zierjes kullohet dhe hidhet në një gotë ( 250 gr), sheqeri hidhet sipas dëshirës pasi përzihen të gjitha mirë. Kështu pihet dy herë në ditë, në mëngjes dhe në darkë pas buke për afro 3 ditë rrjesht.

Ndihmon tretjen e ushqimit

Merret një copë nga khulixhani dhe hidhet në një enë e cila është e mbushur me 200 ml qumësht dhe i lëmë të ziejnë. Pas zierjes kullohet qumështi dhe hidhet në një gotë ( 250 gr), duke u shoqëruar dhe me një lugë (kafeje) mjaltë të farës së zezë, pasi përzihen mirë të gjitha. Pihet kështu tre herë në ditë, në mëngjes, drekë dhe darkë, pas buke për afro 5 ditë rrjesht.

 

Largon mikrobet të cilat ndodhen në organizëm

Merret një copë nga khulixhani dhe hidhet në një enë e cila është e mbushur me ujë, hidhet edhe pak çaj mali në enë dhe i lëmë të ziejnë. Pas zierjes kullohet dhe hidhet në një gotë ( 250 gr), shoqërohet me një lugë ( kafeje) mjaltë të farës së zezë, pasi përzihen mirë të gjitha pihet kështu dy herë në ditë, në mëngjes dhe në darkë për afro 10 ditë rrjesht.

Eliminon gripin

Merret një copë khulixhani dhe hidhet në një enë e cila është e mbushur me ujë, hidhet pak çaj mali në enë dhe i lëmë të ziejnë. Pas zierjes kullohet dhe hidhet në një gotë (250 gr), shoqërohet me një lugë(kafeje) mjaltë të farës së zezë, pasi përzihen mirë të gjitha. Pihet kështu tre herë në ditë në mëngjes, drekë dhe darkë, pas buke derisa të largohet gripi.

Vërejtje : Nuk këshillohet që të konsumohet nga gratë shtatzëne