Quarta-feira’, 21/4/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Këto teknika do t’ju ndihmojnë t’i kujtoni gjërat

Këto teknika do t’ju ndihmojnë t’i kujtoni gjërat

Ju mund të mbani mend më shumë kur vendosni logjikën tuaj në të. Faj kanë edhe pajisjet e teknologjisë për të ruajtur informacionin. Një sondazh i kompanisë Kaspersky Lab zbuloi se gjysma e njerëzve nuk e mund të telefonojnë vëllezërit, motrat apo miqtë e ngushtë pa pare listën e kontakteve tona.

Kur futni një numër të ri në telefonin tuaj, nuk angazhoheni sa duhet për ta kujtuar atë. Për të ruajtur informacionin në mënyrë më efikase, duhet të vin logjikën, për shembull, duke e shkruar ose duke e përsëritur vazhdimisht. E njëjta gjë vlen edhe për kërkimet në Google, për çdo gjë që ju nuk mbani mend përdorni atë. Kujtesa është si një muskul: duke e përdorur atë e bën më të fortë. Pra, stërvite mendjen me këto metoda:

Nëse keni nevojë të mbani mend një listë artikujsh provo ta lidhësh me kujtime, foto një hapësirë të njohur, si shtëpia jote lëviz mendërisht përmes saj, duke vendosur sendet që dëshironi të mbani mend në vende të caktuara. Ju gjithashtu mund ta provoni këtë kur të përgatiteni për të dhënë një dolli ose një prezantim, thotë fituesi i radhës i kampionatit të kujtesës së SHBA. Pse funksionon: “Fotot dhe vendet janë në thelb më të paharrueshme sesa fjalët e rastësishme në një listë.

Nëse jeni keq në kujtimin e numrave apo datave provoni të ndani, numrat e mëdhenj në grupe më të vogla me tre ose katër shifra, pastaj caktoni kuptim për çdo pjesë. Shumica e njerëzve mund të ruajnë rreth pesë numra arbitrar në kujtesën e tyre afatshkurtër, thotë Aly. Ndarja rrit sasinë e informacionit të ruajtur, kështu që në vend të memorizimit të katër shifrave të vetme, ju jeni duke kujtuar katër grupe me katër shifra.

Nëse harroni emra, provoni imazhet grafike.
Së pari, krijoni një imazh në mendjen tuaj të dikujt që ju kujton emrin ose një objekt që tingëllon i ngjashëm. “Emrat zakonisht janë arbitrar dhe fytyrat priren të duken shumë të ngjashme”, thotë Aly. Por lidhja e emrit me një sugjerim vizual ndihmon lidhjen e informacionit së bashku.
Nëse doni të mbani mend fakte të dobishme por të vështira, provoni: Mnemoni. Zbuloni letrën e parë të secilit artikull që dëshironi të mbani mend, pastaj krijoni një akronim nga ato letra ose lidhni ato së bashku në një akrostik, ku letrat e para, të marra në rregull, përcaktojnë një frazë. Pse funksionon: “Letra e parë vepron si një aluzion gjigand”, thotë Shirey. .

Si të përforconi trurin:

Hani perimet, manaferrat, arra, fasulet, drithërat, peshqit, shpendët, vajin e ullirit dhe verën. Të ushqehesh në këtë mënyrë mund të ulë rrezikun tuaj për dëmtim njohës deri në 35 për qind. Proteinat, omega-3, antioksidantë dhe fibra mund të zvogëlojnë rrezikut për çmenduri. Manaferrat nxisin rrjedhjen e gjakut në tru, këshillohen dy here ne javë konsumimi i tyre.

Nuhasni vaj rozmarinë, ai mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës afatgjatë, ndoshta duke rritur aktivitetin e qelizave në tru të lidhura me kujtimin.

Lëvizni disa orë pas të mësuarit diçka të re. Katër orë pas marrjes së informacionit rritet aftësia për tӕ kujtuar.

Lexoni libra. Studiuesit teorizojnë se lëvizja fizike përmes faqeve me gishta – dhe ndjerja e grumbullit të faqeve në rritje në të majtë – mund të mbështesë aftësinë për të rindërtuar mentalisht detajet e kujtesës.

Flini pak pas memorizimit të një fakti të ri. Gjumi shkakton ndryshime në tru që i bëjnë kujtimet më të forta, të fuqishme dhe më të qëndrueshme.

Burimi: Women’s Health
©gatuajshendetshem/a.c./

(Visited 204 times, 1 visits today)
Top