Sábado, 4/4/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Këshilla për të ngrënët dhe të pirët

Këshilla për të ngrënët dhe të pirët

Këshilla për të ngrënët dhe të pirët

Ka shumë thënie të Profetit Muhamed, paqja qoftë mbi të, për mjekësinë. Ato përfshijnë një larmi të madhe tematikash duke përfshirë ushqimin, pijen dhe përmendjen e llojeve të caktuara të ushqimit veçanërisht ato të dobishme për shëndetin. Në shekujt e mëvonshëm, dijetarët myslimanë i kanë mbledhur këto thënie, zakonisht nën titullin Tibb al-Nabawi. Koleksionet e Ibn Qayyim al-Jawziyya, Jalal al-Din al-Suyuti dhe Abu Nu’aym janë ndër më të famshmit.

Jalal al-Din al-Suyuti (d. 1505), një nga studiuesit më të mëdhenj të Mesjetës myslimane, ka rekomanduar të konsumohen ushqime të ftohta në verë dhe të nxehta në dimër. Ushqimi i nxehtë duhet të preferohet në mot të ftohtë, i ëmbël me të thartë, i yndyrshëm me kripë dhe acid me yndyrë. Shumëllojshmëria e ushqimeve nxit humorin e mirë dhe është mirë të hahet me shije dhe kënaqësi. Duke ngrënë të njëjtin ushqim çdo ditë njëra pas tjetrës dhe të ngrënit me nxitim shkakton humbje të oreksit dhe shtim të përtacisë. Marrja e ushqimit të një vakti të dytë pa tretjen e plotë të së parit, është i dëmshëm. El-Suyuti gjithashtu ka shkruar se duhet të shmangim ushqimin dhe pijen që ka mbetur gjatë në ambient të jashtëm i pambuluar. Pejgamberi, paqja dhe bekimi i qoftë mbi të, e ka urdhëruar këtë: “Mbuloni enët tuaja dhe mbyllini shishet e ujit”.

Profeti a.s. nuk ka pranuar të hajë ushqim ndërsa ishte shumë i nxehtë. Ai kurrë nuk i ka fryrë ushqimit ose pijes së tij dhe nuk ka marrë frymë në enë. Ai gjithashtu ka ndaluar të hahet shtrirë.

Bërja e një shëtitje pas ngrënies së një vakti ose falja e namazit është e dobishme, posaçërisht për procesin e tretjes. Pejgamberi a.s. ka thënë: “Hani ushqimin tuaj me emrin e Allahut dhe duke bërë një lutje. Dhe mos shkoni për të fjetur menjëherë pas ngrënies pasi kjo do t’ju bëjë me konstipacion”.

Duart duhet të lahen si përpara ashtu edhe pas ngrënies. Një njeri, barku i të cilit është i mbushur me ushqim, nuk mund të mendojë qartë ose me mençuri. Sa më pak të hajë njeriu, aq më pak pi dhe sa më pak pi, aq më pak ai fle dhe sa më pak ai fle, aq më mirë ai do të jetë në pleqëri. Trupi i një njeriu të mbushur me ushqim do të jetë i kequshqyer, shpirti i tij do të jetë në gjendje të keqe dhe zemra e tij do të ngurtësohet. Prandaj, duhet të shmangim marrjen e shumtë të ushqimit, pasi ai helmon zemrën dhe ngadalëson gjymtyrët e trupit në përmbushjen e përgjegjësive ndaj Allahut. Duhet gjithashtu të shmangni pirjen e ujit shumë të ftohtë, sepse kjo është e dëmshme për sistemin e frymëmarrjes, posaçërisht pas një vakti të nxehtë, pas ushqimit të ëmbël ose pas një banje të nxehtë.

Pejgamberi, paqja dhe bekimi qoftë mbi të, ka ndaluar pirjen e ujit me një frymë. Enes ibn Maliku ka transmetuar traditën profetike të pirjes me tri pushime dhe në çdo pauzë e hiqte gojën nga ena.

(Visited 139 times, 1 visits today)
Top