Domingo, 2/4/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Kërkime të reja në fushën e leuçemisë

Kërkime të reja në fushën e leuçemisë

Shkencëtarë në fushën e kërkimeve mjekësore shqetësohen se shkurtimet e buxhetit të qeverisë së SHBA-së do të prekin komunitetin e tyre. Pjesa më e madhe e parave për kërkime në fushën shëndetësore vjen nga Institutet Kombëtare të Shëndetit të financuara nga qeveria. Por fondacionet private gjithashtu luajnë një rol jetik.

Jim Davis është një i mbijetuar me leuçemi. Ai u diagnostikua 10 vjet më parë. Por në sajë të përparimeve në trajtim, jeta tij ka ndryshuar shumë pak.

“Ky ilaç i ri i mrekullueshëm, me emrin Gleevec, ka rritur 15 për qind shanset e mbijetesës me leuçemi. Ndërsa leuçemia nuk largohet, pacienti duhet të marrë çdo ditë një ilaç të tillë”.

Jim Davis është zëvendës kryetar i Shoqatës së leuçemisë, e cila mban një konferencë për mbledhjen e fondeve çdo vit në muajin mars.

“Është konferenca më e madhe për grumbullim fondesh pa përfitime ekonomike në zonën kryeqytetit dhe ne kemi mbledhur tre milion dollarë në vit për të financuar kërkimet në fushën e leuçemisë.”

 

Edhe kërkimet duket se kanë përfituar. Jim Davis thotë se Shoqata e leuçemisë ndihmoi financimin e një trajtimi të leuçemisë akute. Një paciente, 6-vjeçare e quajtur Ema, u bë subjekt i një filmi të shkurtër, me regjisor fituesin e çmimit Oscar, Ross Kaufman. Ema ishte një nga disa pacientë që kanë marrë trajtim eksperimental të zhvilluar në Universitetin e Pensilvanisë, duke shfrytëzuar një kombinim të qelizave të vetë pacientit.

Ky është një lajm i mirë për disa pacientë. Sepse ka edhe lloje të tjera të leuçemisë. Dr Donald Small i Universitetit Johns Hopkins thotë se leuçemia është thjesht një mbi-rritje e qelizave të gjakut dhe mënyra të ndryshme të leuçemisë dalin nga mutacione në lloje të ndryshme të qelizave.

Dr Small ishte i pari që zbuloi një mutacion të veçantë në gjenin FLT3, dy dekada më parë. Dhe kërkime të tilla duan vite për t’u përfunduar dhe kushtojnë qindra mijëra dollarë.

“Burimet kryesore për të gjitha financimet biomjekësore në Shtetet e Bashkuara ende vijnë nga Institutet Kombëtare të Shëndetit dhe në veçanti për punën që bëjmë, nga Instituti Kombëtar i Kancerit. Dhe fondet kanë qenë të vështira vitet e fundit”.

Por fondacionet private, të tilla si shoqata e leuçemisë, mund të ndihmojnë. Jim Davis thotë se kjo ndihmë shpesh shumëzohet, kur kompanitë e barnave shohin rezultatet e kërkimeve të hershme.

Dhe kjo është ajo që po ndodh në Universitetin e Pensilvanisë, ku Ema u trajtua me sukses nga leuçemia. Ndërsa jo të gjithë pacientët në provë klinike kanë pasur të njëjtin sukses, kompania e barnave Novartis drogës ka dhënë 20 milionë dollarë për kërkime, me shpresë për të sjellë trajtimin në treg.