Quarta-feira’, 29/3/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Kena ose (Lawsonia inermis ) Henna

Kena ose (Lawsonia inermis ) Henna

kenaja
Kena ose (Lawsonia inermis ) Henna

Nuk është tamam bojë e përbërë nga kimikate të ndryshme, por një refleks. Të gjitha nuancat janë të mundura, nga e kuqja e zjarrit e deri tek e zeza sterrë. Më të kërkuarat janë nuancat e së kuqes, të cilat qëndrojnë më gjatë. Një këna e mirë e mbron flokun nga faktorët mjedisorë, si dhe i jep shumë shkëlqim. Kënaja konsiderohet si një nga produktet natyrore dhe tradicionale më cilësore dhe shumë e përdorur nga femrat, jo vetëm për shkak të përmbajtjes së saj bimore. Bima e kënasë kultivohet në disa vende, por veçohet India. Pjesët e ndryshme të bimës, si gjethet, kërcelli, lulet dhe frytet e saj përdoren për qëllime kozmetike dhe mjekësore. Bima e kënasë (el-hinna, al-khanna; lawsonia inermis) rritet në vende të nxehta dhe të thata me temperaturë prej 19-27°C. Bima është e gjatë prej 3-5 metra dhe prodhon lule të bardha, ngjyrë kremi dhe pak në të kuqe. Gjethet kanë formë eliptike 2-3 cm të gjata, kurse frutat janë të rrumbullakta dhe të kuqe dhe në të gjenden me qindra fara.