Quarta-feira’, 25/11/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Kafshët ,shpezët dhe instinkti i tyre

Kafshët ,shpezët dhe instinkti i tyre

Shkencëtari A. Crassy Morrison, kryetar i Akademisë së Shkencave të Nju-Jorkut, në librin e tij “Njeriu nuk u krijua nga vetvetja” (El insan la jekumu vahdehu), thotë:

“Shpezët shtegtarë kanë instinktin për t’u kthyer në vendlindjen e tyre. Këtë e kanë edhe pëllumbat e postës.

Bleta e gjen kosharen e vet pa marrë parasysh kushtet klimatike.

Shqiponjat kanë sy teleskopikë më të përsosur se teleskopi që e ka ndërtuar njeriu.

Dhe një enigmë e madhe për njeriun janë ngjalat. Këto krijesa të çuditshme, kur rriten, dalin nga lumenjtë dhe liqenet dhe kalojnë me mijëra milje nëpër oqeane, për të arritur në pjesët e thella oqeanike në jug të Bermudeve. Aty i lëshojnë vezët dhe vdesin. Të vegjlit kthehen po nëpër atë rrugë deri te vendi ku kanë jetuar më parë nënat e tyre. Ato i përballojnë rrymat e fuqishme, stuhitë e ndryshme të detit dhe arrijnë deri te lumenjtë apo liqenet. Kur arrijnë shkallën e pjekurisë, tek ato lind instinkti i brendshëm për t’u kthyer në vendlindje”.

Athua nga vjen ky instinkt që e orienton ngjalën?

– Flutura e mbyllur në dhomë i dërgon me shpejtësi sinjale të fshehta mashkullit në largësi të mëdha. Çka mendon, mos vallë flutura si qenie e dobët ka radiotransmetues apo mashkulli ka radiomarrës inteligjent për të pranuar zërin e fluturës?

Telefoni dhe radioja janë dy aparate të çuditshme që na bëjnë të mundur vënien e shpejt të kontaktit, por janë të lidhur me tel dhe stacion. Përkundër kësaj, flutura ua tejkalon.

Kur ia prejmë kokën krimbit, ai e krijon shumë shpejt tjetrën.

Por a thua ndonjëherë do të vijë koha që kirurgët të njohin stimulimin e qelizave për të krijuar organe të reja?

(Visited 57 times, 1 visits today)
Top