Segunda-feira, 29/5/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Kafeja dhe shtatzënia

Kafeja dhe shtatzënia

Kafeja dhe shtatzënia

Një numër i madh i hulumtuesve tregojnë se konsumimi i kafes në sasi të madhe gjatë shtatzënisë mund të sjell deri të lindja e fëmijëve me anomali ose me peshë të vogël. Për këtë shkak Enti për Ushqim dhe Ilaçe (FSA) në Shtetet e Bashkuara, gratë shtatzëna i këshillon që gjatë shtatzënisë të konsumojnë sasi sa më të vogël të kafes. Gjithashtu, përveç shtatzënave, mjekët këshillojnë edhe gjidhënëset dhe fëmijët që t’i shmangen kafes ose mos të konsumojnë më tepër se 200 mg kofein në ditë.

Rekomandohet që kafeja ose çaji të shtyhen për një ose dy orë pas konsumimit të ushqimit. Dr. Vartmani nga Instituti i Masaçusest në Amerikë ka thënë:
“Të pish kafe pas asaj të mëngjesit – d.m.th., gjatë ditës – është të konsumosh pa të drejtë kombinime kimike plotësuese në trup.
Dr. Rixhstejni në artikullin e publikuar në “Revistën e Mjekësisë Amerikane”, në vitin 1989 ka thënë: “Ndikimi i kofeinit në kafe ose çaj, zgjat 12 deri 20 orë. Pirja e dy filxhaneve neskafe, p.sh., (e cili përmban 150-200 mg kofein) para fjetjes shkakton çrregullim të madh të gjumit.”