Quinta-feira, 23/3/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Kafe e mjaltë për kollën

Kafe e mjaltë për kollën

Për të qetësuar kollën, e cila godet shume njerez veçanerisht ne periudhen e dimrit, nuk eshte e nevojshme qe te pime e gelltisim sherupe te ndryshme te cilat kane dhe permbajtje kimike moderne, dhe qe fatkeqesisht kondiderohen ne menyre te gabueshme si me cilesore dhe me te efekteshme, se sa ato natyrale.
Kurat e mjekimet popullore te bera ne kushtet e shtepise nganjehere mund te superojne fuqine dhe te vete kortizonit.

Një grup  studiuesish iranianë ka marre persiper te verifikoje efekteshmerine e nje mjekimi popullor te bere ne kushtet e shtepise dhe pikerisht te nje perzierje te mjaltit me kafene duke e krahasuar ate me kortizonin (prednisolon).

Studimi, është kryer duke ndjekur te  gjithe  metodologjinë shkencore dhe ne të jane përfshirë 97 pjesëmarrës të rritur, të cilët vuajtën nga kolla e vazhdueshme  të paktën tre here ne javë.
Pacientët ishin të ndarë në tri grupe: një grup qe perdoren  mjaltin dhe kafene, një tjeter grup  me kortizon  te marre (nga goja), dhe grup referues  i cili u quajt ( grupi i kontrollit) qe perdoren   Guaifenesin (një molekulë e pranishme në shurupe kundër kolles ).

Në fund të gjykimit, ilaçi i bere ne shtëpi i mjaltit me kafen, rezultoje më i efekteshem se kortizoni, më i sigurte dhe pa efekte anësore.

Përgaditja dhe përdorimi

Përgatitet në këtë mënyrë: 500g mjaltë i paster i pa pastorizuar  përzihet  me 70g e kafe pluhur te sapo pjekur e bluar.
Doza qe duhet perdorur eshte: një lugë gjelle (25g) çdo 8 orë për një javë.

Mjalti – eshte nje anti-inflamator, anti-antioksidant si dhe pershpejton rigjenerimin e indeve. Falë shijes  së ëmbël, stimulon prodhimin e pështymës dhe sekrecioneve te mukusit në rrugët e frymëmarrjes;

Kafeja –  ka nje veprim lirues drejt bronkeve dhe njëherësh stimulon sistemin e frymëmarrjes. Kafeina gjithashtu vepron si analgjezik dhe anti-inflamator.