Segunda-feira, 23/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Ju kane thene ndonjehere qe flisni ne gjume?Ja kush jane arsyet..

Ju kane thene ndonjehere qe flisni ne gjume?Ja kush jane arsyet..

Ju kanë thënë ndonjëherë që flisni në gjumë?

Ndoshta mund t’ju jetë dukur qesharake në fillim, por më pas mund ta keni menduar seriozisht këtë gjë.

Pse jo edhe të shqetësoheni mos ndoshta keni thënë ndonjë gjë të pahijshme. Mos u shqetësoni, sipas ekspertëve të gjithë njerëzit flasin të paktën 2 herë përçart gjatë jetës së tyre.

Kurse rreth 35 % e të rriturve e bëjnë këtë gjë në mënyrë konstante.

Të folurit përçart në gjumë është një çrregullim i cili ndodh gjatë dy fazave të gjumit : gjumit me lëvizje të shpejta të syve dhe gjumit me lëvizje jo të shpejta. Në fazën e parë neuronet punojnë me të njëjtin ritëm sikur jemi zgjuar.

Gjatë gjumit me lëvizje të shpejta të syve ndodh një shkëputje që do të thotë se goja, fyti dhe kordat vokale riaktivizohen për disa sekonda.

Pikërisht në këtë moment flasim në mënyrë të pandërgjegjshme.

Ju kanë thënë ndonjëherë që flisni në gjumë?

Ndoshta mund t’ju jetë dukur qesharake në fillim, por më pas mund ta keni menduar seriozisht këtë gjë.

Pse jo edhe të shqetësoheni mos ndoshta keni thënë ndonjë gjë të pahijshme. Mos u shqetësoni, sipas ekspertëve të gjithë njerëzit flasin të paktën 2 herë përçart gjatë jetës së tyre.

Kurse rreth 35 % e të rriturve e bëjnë këtë gjë në mënyrë konstante.

Të folurit përçart në gjumë është një çrregullim i cili ndodh gjatë dy fazave të gjumit : gjumit me lëvizje të shpejta të syve dhe gjumit me lëvizje jo të shpejta. Në fazën e parë neuronet punojnë me të njëjtin ritëm sikur jemi zgjuar.

Gjatë gjumit me lëvizje të shpejta të syve ndodh një shkëputje që do të thotë se goja, fyti dhe kordat vokale riaktivizohen për disa sekonda.

Pikërisht në këtë moment flasim në mënyrë të pandërgjegjshme

Kurse gjatë gjumit me lëvizje jo të shpejta të syve, neuronet janë thuajse pasive , por njeriu flet në mënyrë të pandërgjegjshme pasi shikon ëndrra . Fjalët që themi në gjumë nuk kanë lidhje logjike mes tyre.

Në të vërtetë ato tingëllojnë si copëza bisede të pakuptimta.

Faktorë të tillë si stresi, lodhja fizike, gjendja e ngarkuar emocionale dhe ndryshimet e humorit çojnë në shfaqjen e këtij çrregullimi.

(Visited 392 times, 1 visits today)