Segunda-feira, 27/6/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Jodi

Jodi
10356402_1676611495901749_1832085805606202804_n.png
Jodi
Emra te Tjere Jodidi i kalciumit, jodidi i kaliumit, jodidi i natriumit. Jepet Ne forme tabletash, disa preparate me multivitamina e minerale dhe preparate te lekures si antiseptike jepen pa rrecete nga mjeku. Nje sasi e vogel e jodit shtohet ne menyre rutine ne kripen e gjelles per te parandaluar deficencen e jodit. Trajtimet per supresim tiroid dhe disa shyrupe ekspektorante te cilat permbajne jodion jepen vetem me rrecete.
Veprimi ne trup. Jodi eshte esencial per formimin e hormoneve tiroide, qe rregullojne prodhimin e energjise ne trup, ndihmon rritjen dhe zhvillimin si dhe djegjen e yndyrnave shtese.
Dieta dhe burime te tjera. Ushqimet me prejardhje nga deti jane burimet me te mirat te jodit, por dhe produktet e qumeshtit dhe buka, jane burimet kryesore te shume dietave. Po ashtu kripa e gjelles e jodizuar. Jodi mund te merret me fryme nepermjet atmosferes ne zonat bregdetare ose nga ndotja qe prodhohet nga djegja e karburantit te automobileve.
ushqime qe permbajne Jod
Kur jane te nevojshme Shumica e dietave permban jod ne sasi te mjaftueshme, dhe perdorimi i kripes se jodizuar zakonisht i ploteson mungesat. Suplementet rralle jane te nevojshme pervecse kur jepen me keshillen mjekut.
Megjitheate po te hash shume lakra apo arrore, ulet sasi a jodit te marre ne gjendren tiroide dhe mund te sjelle deficence te tij, nese merret pak jod ne diete. Individet e ekspozuar ndaj rrezatimit me me jod radioaktiv te leshuar ne atmosfere mund tu jepet iodid i natriumit nga 10-100mg ne dite (per te rritur dhe femije mbi 1 vjec) ose 15mg ne dite per femijet nen 1 vjec, per 3 – 10 dite.
Simptomat e pamjaftueshmerise. Deficenca mund te sjelle rritje te gjendres tiroide dhe hipotiroidizem (defience te hormonit tiroid) Simptomat e hipotiroidizmit perfshijne lodhje, ngadalesim mendor dhe fizik, rritje ne peshe, fryrje te fytyres, dhe konstipacion. Femijet e lindur nga nenat qe kane deficence te jodit jane letargjike dhe te veshtire per tu ushqyer. Te lene pa trajtim mund te zhvillojne probleme mendore dhe rritje te dobet.
Spektri i dozes ne trajtimin e pamjaftueshmerise. Deficenca mund te trajtohet me doza te jodit nga 150mcg ne dite, dhe vazhdohet duke u siguruar qe individi do perdore kripe te jodizuar.
kerkesa normale ditore per Jodin
Simptomat dhe rreziqet. Ne raste kur merret me shumice, sasia e jodit qe na vjen me ushqimet zakonisht nuk eshte toksike por perdorimi per nje kohe te gjate i sasive te larta (me teper se 6mg ne dite) mund te supresoje aktivitetin e gjendres tiroide.
Overdozat masive me jodin (substanca qe e kane ne perberje) sjell dhimbje abdominale, te vjella, diarre me gjak, dhe enjtje te gjendres tirodide dhe te gjendrave te peshtymes. Limiti maksimal i sigurte eshte 1.000mcg ne dite.
Burimi : Doctor Besi Medical Information
(Visited 435 times, 1 visits today)