Terça-feira, 17/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Jetë ose Vdekje: Hapat e ndihmës së parë që ju nevojiten për të shpëtuar një të afëm kur pëson arrest kardiak

Jetë ose Vdekje: Hapat e ndihmës së parë që ju nevojiten për të shpëtuar një të afëm kur pëson arrest kardiak

Dikush që vuan nga një arrest kardiak, do të rrëzohet pa ndjenja dhe do të ndalojë frymëmarrjen, ndërsa zemra e tyre papritmas do ndalet.
Është një emergjencë që kërcënon jetën, ku koha është thelbësore. Një arrest kardiak nuk është i njëjtë si një atak në zemër, ka dallime jetësore. Kjo ndodh kur zemra juaj papritmas ndalon pompimin e gjakut rreth trupit dhe do të bëjë që një person të bjerë poshtë pa vetëdije. Një arrest kardiak është i ndryshëm nga një atak në zemër, i cili është shkaktuar nga një bllokim që ndalon gjakun që të arrijë zemrën. Është një problem elektrik që e lë një person të pavetëdijshëm dhe jo të marrë frymë. Frymëmarrja e tyre do të jetë e parregullt dhe mund të ndalet dhe ju nuk do të jeni në gjendje t’i zgjoni ato.

Duhet të veprosh shpejt për të mbajtur një njeri gjallë. Dhe, më e rëndësishmja, është që të filloni kompresion kardiak menjëherë, thanë ekspertët. Një në pesë të rriturit nuk dinë si të bëjnë këtë. Kompresion kardiak është ndryshimi midis jetës dhe vdekjes për mijëra njerëz çdo vit që vuajnë nga një arrest kardiak”. Ne kemi nevojë që të gjithë të mësojnë këtë aftësi për të shpëtuar jetën me një kompresion kardiak kur dikush bie pas një arresti kardiak.

Pra, ç’duhet të bëni?

Hapi 1 – Shkundni dhe bërtitni
Kontrolloni për rrezikun dhe çdo gjë që mund t’ju rrezikojë. Shkundni butësisht personin që është pa ndjenja dhe përpiquni t’i merrni ato duke folur. Kontrolloni nëse është duke marrë frymë, duke kërkuar lëvizjet e gjoksit, duke dëgjuar frymëmarrje duke vënë veshin tek goja e tij.

Hapi 2 – Kontrolloni frymëmarrjen
Një person që vuan një arrest kardiak nuk do të marrë frymë. Kontrolloni për shenjat e frymëmarrjes. Shikoni dhe dëgjoni për jo më shumë se dhjetë sekonda. Nëse nuk je i sigurt, supozoni se ata nuk marrin frymë. Hapni rrugët e frymëmarrjes, duke vënë dorën në ballin e tyre dhe duke e kthyer kokën lehtë.Ngrini mjekrën e personit duke përdorur dy gishta të dorës tjetër. Nëse jeni i sigurt se ata janë duke marrë frymë, vendosni në pozicionin e rimëkëmbjes dhe thirrni ambulancën. Dhe kërkoni për një defibrilator.

Hapi 3 – Jepini 30 shtypje në gjoks
Duke i vënë krahët drejtë, shtypni poshtë në kockat e gjirit në mënyrë të vendosur dhe pa probleme, kështu që gjoksi është shtypur poshtë nga 5-6cms. Përsërite me një shkallë prej rreth dy në sekondë. Jepini 30 shtypje në gjoks.
Ekspertët po u bëjnë thirrje të gjithëve që të mësojnë këto aftësi jetike të ndihmës së parë për të siguruar që ata janë të gatshëm të ndihmojnë të shpëtojë mijëra jetë në vit. Fuqizimi i një personi me një aftësi të tillë do t’i lejojë ata të marrin kontrollin në një situatë të tillë dhe ndoshta në fund të fundit të shpëtojnë një jetë”.

Burimi: Thesun
©gatuajshendetshem/a.c./

 

(Visited 301 times, 1 visits today)