Sábado, 23/2/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame
No Data

Ja si t’i largoni dhimbjet kur ju jeni në cikël menstrualJa si t’i largoni dhimbjet kur ju jeni në cikël menstrual

Më shumë se gjysma e grave raportojnë për dhimbje gjatë ciklit menstrual. Derisa këto dhimbje menstruale nuk janë shenjë e ndonjë sëmundje serioze shëndetësore, ato me të vërtetë që ua prishin disponimin. Sidoqoftë, për ta lehtësuar dhimbjen, më poshtë i keni pesë këshilla të cilat mund t’ju ndihmojnë.

Përmirësojeni dietën

Zvogëlimi i yndyrave dhe ngritja e sasisë së konsumimit të perimeve mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve menstruale.

“Dieta me pak yndyrë i zvogëlon nivelet e përgjithshme të pezmatimit në trup”, thotë Aldo Palmieri, gjinekolog.
Pra, përpiquni që t’i shmangni ushqimet me nivele të larta të yndyrës dhe është e rekomandueshme të ushqeheni me peshk, arra, vajra të perimeve etj.

Përdorni ilaçe të sigurta

Jo çdo kush ka dëshirë t’i drejtohet mjekësisë gjatë dhimbjeve menstruale, por konsumimi modest i ilaçeve si ibuprofeni apo naprokseni, mund të ndihmojnë. Dhimbjet menstruale ndodhin për shkak të lirimit të substancave që quhen prostaglandine dhe ilaçet e lartcekura ndihmojnë në zvogëlimin e prodhimit të këtyre substancave, rrjedhimisht e zvogëlojnë dhimbjen. Megjithatë, para se të përdorni barëra, fillimisht konsultohuni me doktorin.

Pini çaj

Disa hulumtime për çajat herbal kanë dëshmuar se janë të mirë për lehtësimin e dhimbjeve. Sidoqoftë, disa çaja përmbajnë estrogjene, prandaj konsultohuni me doktorin para se të konsumoni një të tillë, e veçanërisht nëse keni një histori me droga që e hollojnë gjakun.

Provoni vaj peshku dhe vitaminë B1

Rrugë tjetër natyrale për lehtësimin e dhimbjeve menstruale është edhe konsumimi i vajit të peshkut, vitaminës B1, apo të dyjave këto, sipas një hulumtimi të publikuar në shtator të vitit 2014 në Global Journal of Health Science.

Endorfinet…

Sa i përket efektit të lehtësimit të dhimbjeve menstruale, endorfinet mund ta përmirësojnë disponimin tuaj. Endorfinet lirohen gjatë përjetimit të orgazmës, gjatë ushtrimeve fizike etj.