Quinta-feira, 4/3/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Ja kush e shkakton dhimbjen e kokes

Ja kush e shkakton dhimbjen e kokes

Dhimbjet e kokës janë shumë të zakonshme dhe kanë shumë shkaqe. Edhe pse ato janë një burim i shpeshtë i stresit dhe ankthit, dhimbjet e kokës janë shenjë shumë e rrallë e një sëmundjeje të rëndë. Shumë vuajtës të dhimbjes së kokës shqetësohen për të paturit e një tumor-i të trurit, por kjo është një ngjarje shumë e pazakontë.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të dhimbjeve të kokës, që përfshijnë tensionin e dhimbjeve të kokës nga sinus-et dhe migrena.

Dhimbje koke nga tensioni
Shkaku më i zakonshëm i dhimbjes së kokës është tensioni. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, kjo lloj dhimbjeje prek rreth dy të tretat e të gjithë meshkujve dhe rreth 80% të të gjitha grave në vendet e zhvilluara. Kjo lloj dhimbjeje zakonisht është ndjerë si dhimbje e shurdhët në të dy anët e kokës, ose si një ndjenjë e të paturit të një rripi të ngushtë rreth ballit. Ato zakonisht shfaqen rreth kohës së stresit. Ato mund të vijnë nga lodhja dhe nganjëherë nga një lexim i zgjatur. Dhimbjet e kokës nga tensioni mendohet që të jenë për shkak të tkurrjes (shtrëngimit) të muskujve të qafës. Liruesit e dhimbjeve, të tilla si aspirina ose paracetamoli, zakonisht çlirojnë dhimbjet e kokës. Dushet e nxehta dhe masazh-et mund të ndihmojnë. Vuajtësit kronikë duhet të kenë kujdes që të mos bëhen shumë të varur nga këto lirues dhimbjesh dhe të kërkojnë për mënyra relaksuese dhe për shmangës të stresit.

Dhimbje koke nga sinuset
Dhimbjet e kokës nga sinus-et janë një problem i zakonshëm që shumë njerëz i përjetojnë, veçanërisht kur ato kanë të ftohur ose grip. Një rëndesë koke ose dhimbje që fillon nga sytë, ose në të dyja anët e hundës, janë simptomat e zakonshme. Dhimbja zakonisht është më e keqe kur koka është e kërrusur para.

Dhimbje nga migrena
Migrena është një shkak i zakonshëm i dhimbjes së kokës, që ndikon në 6-8% të meshkujve dhe 15-18% të grave çdo vit. Ky problem është menduar të jetë për shkak të ndryshimeve në rrjedhjen e gjaku-t në tru. Dhimbjet e kokës shpesh janë therëse, të njëanshme, të shoqëruara me përzierje dhe të vjella. Nëse keni migrenë shtrihuni në një vend të errët, të qetë.

Dhimbjet e forta të kokës
Në vend të ngjashëm me migrenën janë dhimbjet e forta të kokës. Këto dhimbje janë të njëanshme, zakonisht rreth syrit. Ato janë një lloj i rrallë i dhimbjes së kokës, që ndikojnë tek meshkujt më shumë sesa tek femrat. Ato mund të vijnë edhe si rezultat i përdorimit të alkool-it.
Kur duhet të shkoni tek mjeku
Nganjëherë, një dhimbje koke do të jetë shenjë e sëmundjeve të rënda. Kontaktoni mjekun nëse keni ndonjë nga shqetësimet e mëposhtme:
-Filloni të keni dhimbje koke të rregullta dhe jeni të moshës 50 vjeçare ose më tepër;
-Keni një dhimbje të papritur koke që mund të jetë e shoqëruar nga një dhimbje e fortë qafe;
-Keni një dhimbje koke konstante që gradualisht është duke u përkeqësuar me kalimin e ditëve ose të javëve.
-Po zhvilloni një dhimbje koke të rëndë që është e shoqëruar nga ethe, të përziera ose të vjella, që nuk janë të lidhura me një sëmundje tjetër;
-Keni dhimbje koke të lidhur me të qenët në gjendje përgjumjeje, konfuzion-i ose humbje memorjeje;
-Keni një dhimbje koke si shkak i dëmtimit të kokës;
-Keni dhimbje koke të lidhur me humbjen e ndjesisë;
-Keni dhimbje koke të lidhur me një frymëmarrje të vështirësuar; ose
-Zhvilloni një dhimbje koke që është e lidhur me konvulsion-et.

***

head-ach

Dhimbjet e kokës: Llojet e ndryshme

Dhimbja e kokës është një nga sëmundjet më të zakonshme. Por jo të gjitha dhimbjet e kokës janë të njëjta. Vendndodhja e dhimbjes, se sa e rëndë është, sa kohë zgjat, sa shpesh ndodh dhe nganjëherë se çfarë sjell dhimbja, janë disa nga indikator-ët që mjekët përdorin për të përcaktuar llojet e ndryshme të dhimbjes së kokës.
Të njohurit e llojit të dhimbjes së kokës mund t’ju ndihmojë juve dhe doktorin për të menaxhuar dhe trajtuar dhimbjen e kokës.

Dhimbje koke e tensionuar
Përfaqëson llojin më të zakonshëm të dhimbjes së kokës. Pjesa më e madhe e të rriturve e kanë përjetuar dhimbjen e kokës së tensionuar. Dhimbja e tensionuar e kokës:
-E qëndrueshme, pulsim jo i butë për dhimbje të moderuar; zakonisht në të dyja anët e kokës, dhe nganjëherë shtrihet në qafë dhe supe;
-Ndihet si një fasho që shtrëngon fort rreth kokës;
-Mund të ndodhë shpesh;
-Mund të zgjasë për 30 minuta në disa ditë, por shumica e sulmeve janë afatshkurtër;
-Mund të vijë nga shkaktarë të ndryshëm, duke përfshirë stresin, mungesën e gjumit dhe gjendjen e dobësisë.

Dhimbje migrene
Rreth 15% e të rriturve kanë migrenë. Femrat janë të prekura 2-3 herë më shumë sesa meshkujt. Tek femrat luajnë një rol edhe hormonet. Dhimbja e migrenës:
-Dhimbje e ngrirë zakonisht në një pjesë të kokës;
-Mund të paraprihet nga një simptomë e aurës, siç është modeli që lëviz ose një dritë që pulson;
-Shpesh ka efekte të mëdha negative dhe shoqërohet me përzierje dhe ndonjëherë të vjella;
-Mund të zgjasë nga 4 orë deri në disa ditë;
-Mund të shkaktojë ndjeshmëri ndaj dritave të forta;
-Zakonisht vjen si rezultat i historisë familjare;
-Mund të vijë si rezultat i stresit, disa ushqimeve, ndryshimit të kohës, mungesës së ushqimit, mungesës së gjumit, ashtu sikundër edhe një sërë faktorësh të tjerë.

Dhimbja e fortë e kokës
Kjo ndodh relativisht shumë rrallë, dhimbjet e forta të kokës janë më të zakonshme tek meshkujt sesa tek gratë. Dhimbjet e forta mund të prekin njerëzit e të gjitha moshave, por fillimi është më i zakonshëm ndërmjet moshës 20 dhe 40 vjeçare.

Dhimbja e fortë e kokës:
– Ndodh njëherë (ose disa herë), çdo ditë për disa javë ose muaj;
-Zakonisht ndodh në të njëjtën kohë çdo ditë;
-Një dhimbje therrëse shumë e rëndë në një pjesë të kokës që zakonisht zgjat nga 15 minuta në 3 orë;
-Zakonisht është e përqendruar në një sy, që bëhet i ujshëm dhe i kuq.
Dhimbje koke kronike (e përditshme)
-Mund të vijë dhe të ikë çdo ditë;
-Shpesh dhimbjet e kokës të tensionuara ose simptomat e migrenës, mund të përzihen me njëra–tjetrën;
-Shpeshherë shkakton përzierje, neveri të lehtë, zhurma dhe aroma;
-Mund të shoqërohet me ankth dhe depresion;
-Mund të jetë për shkak të dhimbjes së kokës, i cili rezulton nga përdorimi i tepruar i ilaçeve kundër dhimbjes.

Dhimbje koke hormonale
Disa gra përjetojnë dhimbje koke të rënda, duke përfshirë migrenën në kohën kur hormonet e tyre luhaten, p.sh. gjatë kohës së periodave të tyre çdo muaj apo rreth kohës së ovulimit.

(Visited 135 times, 1 visits today)
Top