Segunda-feira, 16/5/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Ja cila është koha më e mirë për të fjetur nëse keni nevojë të zgjoheni të rifreskuar!

Ja cila është koha më e mirë për të fjetur nëse keni nevojë të zgjoheni të rifreskuar!

A ju ka ndodhur ndonjëherë të shkoni në shtrat herët, sepse ju eshte dashur të zgjoheni në kohë për punë – pastaj të ndiheni edhe më të lodhur në mëngjes?

Mos mendoni vetëm duke marrë më shumë orë gjumi, do të rifreskoheni më shumë në zyrë ditën tjetër. Me sa duket është pak më e komplikuar se kaq.

Por, për fat të mirë për ne, dikush ka krijuar një “llogaritëse gjumi”, duke u përdorur në faqet e blinds web site-blinds.com.

Me sa duket, të gjitha këto kanë të bëjnë me ciklet e gjumit, në vend se të marrin më shumë orë gjumi. Nëse zgjoheni në kohën e gabuar gjatë një cikli gjumi, do të gjeni veten më të lodhur – edhe nëse keni qenë në gjumë më gjatë.

Faktorët e llogaritësit të gjumit në mesatare prej 14 minutash i bëjnë njerëzit që të bien në gjumë natyrshëm, kështu që nuk duhet domosdoshmërisht të jesh në shtrat deri në këtë kohë.

Cilat janë ciklet e gjumi
t?

Një cikël gjumi zgjat rreth 90 minuta, gjatë të cilit kalojmë nëpër pesë faza të gjumit – katër faza të gjumit të lëvizjes jo të shpejtë të syve (NREM) dhe një fazë të gjumit të shpejtë të lëvizjes së syve (REM).
Është e vështirë të zgjoni dikë në Fazën 4 të një cikli të gjumit, prandaj mund të ndiheni më të ngathët nëse zgjoheni gjatë kësaj faze.

Faza e pestë, gjumi REM, është kur ndodh shumica e endrrave.

Shembull:
Nese doni te ngriheni nga shtrati në orën 6:35 e cila është koha optimale, që të mos humbasësh trenin dhe të jesh i përpiktë për punë, futeni në llogaritesin e gjumit dhe do të merrni një rezultat.

Për një ngritje ne 6.35, shkoni në shtrat në orën 9.21, 10.51, 12.21 ose 1.5.

Faqja e internetit e Sleep Calculator thotë: «Marrja e një gjumi të mirë të natës është më shumë sesa thjesht duke shkuar në shtrat herët ”

/©gatuajshendetshem/përktheu j.memeli/

(Visited 505 times, 1 visits today)