Quinta-feira, 22/8/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Ja çfarë të bëjmë kur përballemi me një arrest të zemrës apo të frymëmarrjes, Ndihma e parë që duhet të jepni

Ja çfarë të bëjmë kur përballemi me një arrest të zemrës apo të frymëmarrjes, Ndihma e parë që duhet të jepni

Zbuloni ndihmën e pare baze përpara një personi që vuan një arrest kardiak ose kardio-frymëmarrës.
Nuk ka dyshim se njohja e ndihmës së parë për të kryer përpara një problemi emergjent apo përfundimtar shëndetësor është të paktën një vlerë sigurie për ata që na rrethojnë. Eshte mire nëse dimë se si të kryhet manovra e ringjalljes (ose reanimim kardio-respirator ose kardiopulmonar) në fytyrë, për shembull, të një arresti kardiak.

Ataku ose arresti i zemres(ndalimi i zemres) përbëhet nga arresti i frymëmarrjes dhe i rrahjeve të zemrës së një personi, që nënkupton arrestin e qarkullimit të gjakut dhe prandaj ka një ndërprerje të furnizimit me oksigjen në tru.

Kur një person hyn në këtë gjendje, vdekja është e afërt, prandaj ndërhyrja e menjëhershme e kardio-frymëmarrjes është thelbësore, duke përfshirë jo vetëm masazhin kardiak, por edhe frymëmarrjen artificiale.

Këtu tregojmë se çfarë duhet të bëjmë përpara një arresti kardiak, me informacion shëndetësor dhe mjekësor mbi hapat e ndryshëm që duhet të ndiqni në lidhje me manovrat e nevojshme për të kryer.

Ataku i zemrës ndodh kur ka një ndalesë të papritur në veprimtarinë e zemrës. Për këtë, është e nevojshme të fillohen një sërë manovrash të njohura si CPR (Basic Resuscitation Cardiopulmonary).

Ndërsa, ndalesa e frymëmarrjes do të thotë se personi nuk merr frymë, pasi duhet të fillojë shpejt analizën e ventilimit dhe të praktikojë frymëmarrjen nga goja në gojë.

Si t’i përgjigjeni një arresti kardiak?

1) Kontrolloni gjendjen e viktimës

Para së gjithash, është të kontrolloni nëse personi është i pavetëdijshëm, ti jepni disa goditje mbi shpatulla ose duke folur ne veshin e tij për të parë nëse lëviz, lëshon një zë ose hap sytë, gjë që do të tregojë se ai është duke e rikuperuar ndërgjegjen.
Përndryshe, ka të ngjarë të jete në arrest kardiak.

2) Kërkoni ndihmë ose kërkoni nga dikush që të kërkojë ndihmë

Në radhë të parë, është e domosdoshme të kërkoni ndihmë shpejt ose të kërkoni që dikush të kërkojë ndihmë. Megjithëse është shumë e rëndësishme që ambulanca të arrijë, ringjallja kardiopulmonale lejon vetëm fitimin e kohës derisa të arrijë, dhe jo rikthimin e aktivitetit të zemrës.

3) Lironi rrugët e frymëmarrjes me manovrim të kraharorit

Meqenëse personi ka tendencë ti ketë të gjitha muskujt të relaksuar, është e zakonshme që gjuha të bjerë prapa, duke mbuluar traken dhe duke parandaluar hyrjen ose daljen e ajrit.

Prandaj, është e domosdoshme që të siguroheni se fyti është i lirë, duke mbsjtur personin me një dorë në ballë dhe tjetrën në mjekër, dhe të lëvizni kokën plotësisht mbrapa.Në këtë kohë ne duhet ta vëmë veshin në gojën e viktimës për të kontrolluar nëse dëgjon tinguj frymëmarrjeje kur ajri futet dhe del jashtë ose te ndjeni nxehtësinë e ajrit që personi e nxjerr nga goja e tij.

4) Manovra e frymëmarrjes nga gojë më gojë

Kjo është një lloj i ventilimit artificial, i cili kryhet me manovrim të kraharorit përpara për të hapur rrugët e frymëmarrjes dhe duke mbuluar hundën në mënyrë që ajri të mos shpëtojë.

Për ta bërë këtë, duhet të bëni një frymëmarrje normale dhe ta vendosni gojën në personin e prekur, duke vulosur atë plotësisht dhe duke e dëbuar ajrin për të arritur në mushkëri (duhet të shihni nëse gjoksi i viktimës rritet për të kontrolluar nëse e kemi bërë atë si duhet). Ju duhet të bëni 2 ventilime për çdo 30 ngjeshje gjoksi.
/©gatuajshendetshem.com
përktheu j.memeli/

 

(Visited 240 times, 1 visits today)
Top