Sexta-feira, 17/9/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Itali: Islami feja e dytë në vend

Itali: Islami feja e dytë në vend

itali islami

Në Universitetin Niccolo Cusano në kryeqytetin Italian Roma, u  mbajt një konferencë me titull: “Muslimanët në Itali” ku u diskutua për situatën e muslimanëve dhe marrëdhëniet e tyre me shtetin.

Gjatë konferencës imami i qytetit të Florence si dhe kryetari i Unionit të Bashkësive Islame në Itali, Izzedin Elzir, deklaroi se numri i muslimanëve ka arritur në një milion e shtatëqind mijë, gjithnjë sipas qendrës italiane të Statistikave Kombëtare (ISTAT).

Ai deklaroi se muslimanët janë duke kontribuar në të ardhurat kombëtare të Italisë me 4-5%. Ata përfaqësojnë një kulturë civilizuese në shoqërinë italiane, mirëpo atyre u mungon një memorandum mirëkuptimi ligjor të pranuar nga shteti, edhe pse ligji dhe Kushtetuta parashikojnë lirinë e pakicave fetare.

Agostino Cilardo, ekspert i ligjit islamik në Institutin e Lartë për Studime Orientale në Napoli, deklaroi: “Kërkesa për një memorandum mirëkuptimi kërkon një përfaqësues të vetëm ligjor për të gjitha komunitetet islame, në mënyrë që të bëhet nënshkrimi me të si një palë e dytë e njohur nga të gjithë muslimanët dhe kjo është që u mungon muslimanëve tani, prandaj ata duhet të angazhohen në këtë drejtim.”

Imami Izzedin Elzir tha: “Ne jemi pjesë e këtij vendi sepse ne jemi italianë, mirëpo kemi besim islam. Ne angazhohemi seriozisht për t’u integruar në vend, të arrijmë sigurinë gjë që do të ndikojë në sigurinë e muslimanëve në mënyrë implicite.” /krenaria..com/

(Visited 76 times, 1 visits today)
Top