Sábado, 4/2/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Internet në det, testohet sinjali nën ujë

Internet në det, testohet sinjali nën ujë

SHBA- Hulumtuesit kanë testuar një rrjet “Wi-Fi nënujor” në një liqen, në një përpjekje për të siguruar “Internet në det të thellë”.

internet ne det

Ekipi, nga Universiteti i Buffalo, Nju Jork, tha se teknologjia mund të ndihmojë në zbulimin e cunameve, duke ofruar sisteme më të besueshme paralajmëruese.

Ata kanë për qëllim për të krijuar një standard të pranuar për komunikimet nënujore, për të bërë ndërveprimin dhe ndarjen e të dhënave më të lehtë.

Ndryshe nga Wi-Fi normal, e cila përdor valët e radios, teknologjia e rrjetit të zhytur përdor valët e zërit.

Valët e radios janë në gjendje të depërtojnë ujin, por me një normë më të kufizuar. Valët zanore ofrojnë një alternativë më të mirë, siç është demonstruar nga shumë specie ujore të tilla si balenat dhe delfinët.

Komunikimi nënujor pa tela ka qenë e mundur për disa kohë, por problemi qëndron në marrjen e sistemeve të veçanta të përdorura nga organizata të ndryshme për të komunikuar me njëra tjetrën.

Administrata Kombëtare e Oqeanisë dhe Atmosferike (AKOA), për shembull, përdor valët akustike të dërgojë të dhëna nga sensorët e cunamit në fund të detit në sipërfaqe.

Megjithatë për shkak të dallimeve të infrastrukturës, këto të dhëna nuk mund të ndahen shpejt me informacione të tjera të mbledhura nga marina amerikane. er.nu/