Quinta-feira, 9/2/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Infertiliteti (papjellshmëria) definicioni dhe shkaqet

Infertiliteti (papjellshmëria) definicioni dhe shkaqet

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) definon infertilitetin si vijon:
“Steriliteti është paaftësia për të arritur një fëmijë. Një çift mund të konsiderohet jopjellor nëse, pas dy vjet marrëdhënie të rregullta seksuale, pa kontraceptiv, gruaja nuk është bërë me barrë (dhe nuk ka asnjë arsye tjetër, të tilla si amenorrhoea (mungesa e menstruacioneve) pas lindjes ose gjidhënjes ).

infertiliteti

 

Infertilitetit primar është nëse një çift kurrë nuk kanë pasur një fëmijë. Infertilitet sekondar është dështimi për te arritur barrë pas një shtatzënie të mëparshme. “

Shtetet e Bashkuara
Një Përkufizim per sterilitetin që është përdorur shpesh në Shtetet e Bashkuara nga endokrinologet e riprodhimit, mjekët e specializuar të infertilitetit, për të shqyrtuar një çift me të drejtë për trajtim duhet për:

– një grua nën 35 vjec nuk ka mbet shtatzen pas 12 muajsh maredhenie seksuale pa kontraceptiv. Dymbëdhjetë muaj është kufiri më i ulët per referencë për Kohen e Shtatzënisë nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. [1]
– një grua mbi 35 vjec e cila nuk ka mbetur shtatzene pas 6 muajsh marrëdhënie seksuale pa kontraceptiv .

[1] – Cooper TG, Noonan E, von Eckardstein S, et al. (2010). “World Health Organization reference values for human semen characteristics”. Hum. Reprod. Update 16 (3): 231–45. 

Përshtati: HaNa,

Tags: