Quinta-feira, 21/9/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Hurma dhe agjërimi

Hurma dhe agjërimi

 

I Derguari i All-llahut s.a.v.a ka treguar ne theniet e tij se: ” Kush i ha 7 hurma ne mengjes,ate dite nuk do te semuret nga helmi,as nuk nuk do ta zere magjia”

Vetë profeti Muahmmedi sal-lallahu alejhi ue selem e fillonte iftarin më disa kokrra hurma ose më pak ujë e pastaj ngrihej dhe falte namazin e akshamit. Kjo është tradita dhe metoda më ë mirë për atë që agjëron, që ndërpritet nga ushqimi e lëngjet për orë të tëra. Sheqeri i gjetur në hurma i sjell njeriut ndjesi ngopjeje, pasi gjaku e thith shumë shpejt e në të njëjtën kohë i jep trupit energjinë e nevojshme për të vazhduar aktivitetin e mëtutjeshëm. Por nëse fillon ngrënien pas një urie të gjatë dukë ngrënë mish e bukë, atëherë tërë këto ushqime duan një kohë të gjatë të tretën e një pjese e tyre të shndrrohen në sheqer që si rrjedhim njeriun ndihet i ngopur. Kështu që njeriu vazhdon të mbush lukthin e tij mbi masë, dukë menduar se ai akoma është i uritur.

Përdorimi hurmës është një ilaç kundër dhjamosjes dhe shëndoshjes, dhe kjo është e konfirmuar edhe nga shkencëtarët, por në Islam profetit Muhamed (paqja qoftë mbi të) na lajmëron 1400 vjet më parë, se kur hurmaështë e pranishme në shtëpi, njerëzit e shtëpisë kurrë nuk përjetojnë uri.