Domingo, 29/1/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Hurma AJWA e mbron njeriun nga cdo lloj helmimi dhe nga magjia e zeze

Hurma AJWA e mbron njeriun nga cdo lloj helmimi dhe nga magjia e zeze

Hurma

Hurma AJWA eshte nje frut i lashte dhe I shenjte I cili sipas profetit Muhamed e mbron njeriun nga cdo lloj helmimi dhe nga magjia e zeze.
Eshte nje varietet I bute I hurmes qe rritet dhe kultivohet vetem ne Medine Munawara te Arabise Saudite .

Muhammad a.s ka thene”kushdo qe han shtate kokrra hurma Ajwa cdo mengjes ai nuk do te preket gjate asaj dite nga helmimi si dhe nga magjia e ze”Disa shkencetare islame e shpjegojne thenien qe njeriu mund te haje cdo mengjes 1,3,5 ose 7 kokrra dhe ai do jete I mbrojtur nga cdo lloj problem,helmimi dhe nga magjia e zeze.

Muhammad a.s thot”Ajwa eshte nje fruit I vetem qe Allahu e zbriti nga Parajsa ,ndersa te tjerat I krijoj nga toka.Kete Hadith e ka vertetuar dijetari islam I sheikh al-ALBANI,I njohur si gjykuesi me I mire I haditheve te Muhammadit a.s ne Bote deri ne vitin 2005.

Keto hurma ne Arabine Saudite kushtojne rreth 250 rial ose 50euro kg ,ndryshe nga ato hurma normale qe kushtojne rreth 1 ose 10euro. Per ta dalluar nga llojet e tjera ajo ka disa vija fine te bardha ne lekuren e saj si ne figure.

Keto hurma jane shume te pasura me fibra dhe perberes te tjere organic gje qe nuk e ka asnje frut tjeter ne bote.

MJEKSIA MODERNE KA VERTETUAR QE ATO JANE SHUME TE EFECTSHME NE PARANDALIMIN E KANCERIT ABDOMINAL SIDOMOS TE ATIJ TE ZORRES SE TRASHE APO KOLONIT.
Ato ia kalojne gjitha frutave per nga permbajtja ,pasi ne to gjenden vaj bimor I pasur,calcium,sulfur,HEKUR,kalium,fosforrate,magne sium,baker dhe mangan,DHE ME E VECANTA ATO PERMBAJNE EDHE HORMONE TE CILAT NDIHMOJNE NE GJENDJE TE NDRYSHME PATOLOGJIKE TEK GRATE DUKE NDIHMUAR NE NDALIMIN E GJAKDERDHJEVE SI DHE PERGATITJEN E GRAVE PER LINDJE SI DHE NE SJELLJEN E QUMESHTIT TEK GRATE E PORSALINDURA.

Me rendesi per tu permendur eshte qe vetem nje kokerr hurme e tille ploteson eshe kerkesat minimale per nje diete te shendestshme.

Keto hurma ndihmojne ne korrigjimin e mungeses se kalciumit ne kocka dhe keshtu bejne mbrojtjen nga semundje si rhakiti tek femijet apo osteoporozen apo humbjet e calciumit tek te moshuarit,ndihmon shume ne mbrojtjen e crregullimeve kardiake apo te zemres me origjine nga aritmi te ndryshme.

Hurmat Ajwa gjithashtu mbajne jane te rendesishme ne mirmbajtjen e shendetit te syve,sidomos ne mbrojtjen prej verbimit te nates.

SHKENCAT MODERNE NE DITET E SOTME KANE VERTETUAR NJE NUMER TE MADH FAKTESH PER AJWA HURMAT :-

1.Ato jane te pasura ne lende ushqyese dhe te lehta per digjestion ose perpunim ne zorre,dhe jane shume te vyeshme per fetusin gjate barres si dhe per nenat e porsalindura.

2.Ato permbajne hormone te cilat ndihmojne ne tkurrjen apo mbledhjen e mitres per ta pergatitur ate per lindje si dhe per ta kthyer mitren ne permasat e saj qe ka patur para shtatzanise.

3.Ato permbajne hormone qe ndihmojne ne prodhimin e qumeshtit tek nenat me gjidhenie.

4.Ato permbajne hormone qe rduktojne gjakderdhjen ,sidomos pas lindjes por edhe ne situate te tjera crregullimesh.

5.Ato duke qenese permbajne fibra dhe sheqer perbejne factor per lehtesimin e tretjes dhe ndihmojne ne ZVOGELIMIN E KOLESTEROLIT ,PERMBAJNE AMINOACIDE DHE PROTEINA SI DHE TRUPA MBROJTESE.

6.Permbajne vitamina te grupit A dhe B acide te ndryshme Si ai pantothenic,acid phosforoz,yndyrna te vlefshme per organizmin tone.

7.Ndihmojne ne sherimin e semundjeve kronike respiratore te frymemarrjes si Bronchitet e ndryshme,dhe ben mbrojtjen nga shume semundje infective mikrobiale e virale .AJWA HURMA NUK PERMBAN FARE CHOLESTEROL.

Suretu Merjem
Me emrin e All-llahut, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit!
1. Kaf Ha Ja’ A’jn Sadë!
2. (ky është) Përkujtim i mëshirës së Zotit tënd ndaj robit të vet Zekeriait,
3. Kur ai iu lut Zotit të vet me një zë të ulët, e
4. Tha: “Zoti im! Vërtet, mia më janë dobësuar eshtrat, më janë përhapur thinjat në kokën time, e me lutjen time ndaj Teje o Zoti im, asnjëherë nuk kam qenë i dëshpëruar”.
5. Unë ua kam frikë pasardhësve të mi pas meje (kushërinjve se do ta humbnin fenë), ndërsa gruaja ime është sterile, pra më falë nga ajo mirësia Jote një pasardhës (një fëmijë).
6. Të më trashëgojnë mua dhe t’i trashëgojë ata nga familja e Jakubit, dhe bërë atë, o Zoti, të këndshëm! (të vyeshëm)!”
7. O Zekëria, Ne po të përgëzojmë ty me një djalë, emri i të cilit është Jahja, e që askush para tij nuk u emërtua me këtë emër.
8. Ai tha: “Zoti im, si do të kemë unë djalë kur gruaja ime ishte që nuk lind, e unë kam arritur pleqëri të thellë?”
9. Tha: “Ja, kështu Zoti yt ka thënë: se ajo për Mua është lehtë; Unë të krijova më parë ty, që nuk ishe fare!”
10. Ai (Zekeriai) tha: Zoti im, më jep mua një shenjë (që të di)!” Ai (All-llahu) tha: “Shenja jote është se, (duke qenë shëndoshë e mirë), nuk do të mund t’u flasesh njerëzve tri net (e tri ditë)”.
11. Dhe ai doli prej faltores para popullit të vet dhe u dha shenjë adhuroni (All-llahun) mëngjes e mbrëmje.
12. O Jahja, merre librin me shumë kujdes, dhe ashtu, dhe ashtu Ne i dhamë atij urtësi kur ishte fëmijë.
13. Dhe nga ana jonë i mundësuam të jetë i butë, i pastër dhe respektues (i dëgjueshëm).
14. Edhe i sjellshëm ndaj prindërve të vet, nuk ishte kryelartë e i padëgjueshëm.
15. Dhe selam (prej nesh) atij ditën kur u lind, ditën kur vdes dhe ditën kur do të ngritet i gjallë (e përshëndetën dhe i garantuam)!
16. E, përmendju në këtë libër (tregimin për) Merjemen kur ajo u largua prej familjes së saj në një vend në lindje.
17. Ajo, vuri një perde ndaj tyre, e Ne ia dërguam asaj Xhebrilin, e ai iu paraqit asaj njeri në tërësi.
18. Ajo tha: “Unë i mbështetem të Gjithëmëshirëshmit prej teje, nëse je që frikësohesh Atij (pra më le të lirë)!”
19. Ai (Xhibrili) tha: “Unë jam vetëm i dërguar (melek) i Zotit tënd për të dhuruar ty një djalë të pastër (pejgamber)”.
20. Ajo tha: “Si do të kem unë djalë, kur mua nuk më është afruar njeri (nuk jam e martuar), e as nuk kamë qenë e pamoralshme”.
21. Ai (Xhibrili) tha: “Ja, kështu ka thënë Zoti yt; ajo për Mua është lehtë, e për ta bërë atë (djalin e krijuar pa babë) argument për njerëzit e edhe mëshirë nga ana e Jonë. Kjo është çështje e kryer!”
22. Ajo e barti atë (Isain), andaj (me të në bark) u izolua në një vend të largët.
23. E dhembja (e lindjes) e mbështeti atë te një trup i hurmës. Ajo tha: “Ah sa mirë ka qenë për mua të kisha vdekur para kësaj e të isha e harruar që moti!”
24. E prej së poshtmi atë e thirri (Xhibrili): “Mos u brengos, Zoti yt bëri pranë teje një përrockë (uji)”.
25. E ti shkunde trupin e hurmës se do të bijnë ty hurma të freskëta. 
26. Ti pra, ha pi e qetësou, dhe nëse sheh ndonjë prej njerëzve thuaj: “Unë ka vendsur heshtje për hir të Gjitëhmëshirshmit, andaj asnjë njeriu sot nuk i flas!”
27. Dhe duke e bartur ngryk shkoj me të te të afërmit e vet ata i thanë: “Oj Merjeme, ke bërë një punë shumë tëkeqe!”
28. Oj motra e Harunit, babai yt nuk ishte njeri i prishur e as nëna jote nuk ka qenë e pamoralshme!
29. Atëherë ajo u dha shenjë kah (Isai). Ata thanë: “Si t’i flasim atij që ëshë foshnjë në djep?”
30. Ai (Isai) tha: “Unë jam rob i All-llahut, mua më ka dhënë (ka caktuar të më japë) librin dhe më ka bërë Pejgamber.
31. Më ka bërë dobiprurës kudo që të jem dhe më ka porositur me namaz (falje) e zeqatë për sa të jemë gjallë!
32. Më ka bërë të mirësjellshëm ndaj nënës sime, e nuk më ka bërë kryelartë as të padëgjueshëm!
33. Selami (shpëtim prej All-llahut) është me mua ditën kur u linda, ditën kur të vdes dhe ditën kur të dal (prej varrit) i gjallë!”
34. Kjo është (fjalë) e vërtetë, rreth Isait, birit të Merjemes në të cilin ata shkaktojnë dyshime.
35. Nuk i takoi (nuk ka nevojë) All-llahu të ketë ndonjë fëmijë, i pastër është Ai, kur dëshiron një send Ai vetëm i thotë atij: Bëhu!”. Ai menjëherë bëhet.
36. (Isai i tha popullit të vet) Dhe se All-llahu është Zoti im dhe Zoti juaj, pra adhuronie Atë, kjo është rrugë (fe) e drejtë.
37. Po, grupet u kundërshtuan mes vete (rreth Isait). Të mjerët ata që nuk besuan se çka kanë për të parë ditën e madhe!
38. Ditën kur do të na paraqiten neve, sa mirë do të dëgjojnë edhe shohin (ose njerëzit do të dëgjojnë e shohin çka i gjen ata), por tash për tash (në këtë jetë) zullumqarët janë të humbur qartë.
39. Ti tërhiqu atyre vërejtjen për ditën e dëshprimit, kur të marrë fund çështja (e përgjejgësisë e dikush në xhehet, dikush në zjarr), se ata (sot) janë të painformuar, dhe ata nuk janë duke besuar.
40. S’ka dyshim se Ne e trashëgojmë (na mbetet) tokën dhe çka ka në të, dhe të Ne do të jetë e ardhmja e tyre.
41. Përkujtoju (lexoju idhujtarëve e të tjerëve) në Libër (në Kur’an) Ibrahimin. Ai vërtet ishte shumë i drejtë dhe pejgamber.
42. Kur babait të vet i tha: “O babai im, pse adhuron atë që as nuk dëgjon, as nuk sheh, e as nuk ke asgjë prej tij?
43. O babai im, mua më është dhënë nga dituria çka ty nuk të është dhënë, andaj më dëgjo se unë të udhëzoj në rrugë të drejtë.
44. O babai im, mos adhuro djallin, sepse djalli është kundërshtar i Mëshiruesit.
45. O babai im, unë kam frikë se do të godet ndonjë dënim prej të Gjithmëshirshmit e do të jesh shok i djallit!”
46. Ai (babai) tha: “A ti, Ibrahim, i refuzon zotat e mi? Nëse nuk ndalesh (së fyeri ndaj zotave të mi), unë do të gurëzoj, ndaj largohu prej meje për një kohë të gjatë!”
47. Ai (Ibrahimi) tha: “Qofsh i lirë prej meje! Unë do ta lus Zotin tim për të falur ty, pse ai (babai) shte i kujdsshëm ndaj meje.
48. Unë po largohem prej jush dhe prej çka adhuroni ju pos All-llahut, e shpresoj se me adhurimin ndaj Zotit tim nuk do të jem i humbur!”
49. E pasi u largua prej tyre dhe prej çka adhuronin ata pos All-llahut, Ne i dhuruam atij Is-hakun dhe Jakubin dhe që të dy i bëmë pejgamberë.
50. Dhe atyre (të gjithëve) u dhamë (të mira) nga mëshira Jonë, edhe i bëmë që të jenë të përmendur për të mirë (ndër njerëz).