Quinta-feira, 28/10/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Hixhamja ka qenë njohur në kohën e Pejgamberit alejhi selem, edhe shumë, shumë më heret…

Hixhamja ka qenë njohur në kohën e Pejgamberit alejhi selem, edhe shumë, shumë më heret…

hixhame hixhame

Hixhamja ka qenë njohur në kohën e Pejgamberit alejhi selem, edhe shumë, shumë më heret…

Në fakt është dëshmuar qe hixhamja përdorej edhe në kohën e Egjiptasëve të vjetër, qysh në kohën e sundimtarëve faraonë. Në librin me të vjeter në Egjipt nga fusha e mjekesisë përmendet hixhamja si një nga metodat e shërimit të të sëmurit. Në atë kohë përdorej briri i shtazës me të cilin kryhej pompimi i gjakut të papastër nga organizmi, pas kësaj kalohej në gotat e bëra nga druri i bumbujës që në kohet me te reja të fillohet me përdorimin e gotave te qelqit, si dhe atyre që me vete kanë siguresa moderne

Nga Egjipti, hixhmja u përhap edhe në kontinentet e tjera. Kështu, edhe në librat e vjetër grek përmendet hixhamja por edhe në mjeksin kineze gjeti vendin e vet, vetëm se ata praktikonin të ashtuquajturen “Hixhame e thatë” më të cilen nuk nxjerrnin gjakun e papaster nga organizmi por e linin në sipërfaqe të lëkurës të cilën organizmi e hiqte më vonë.

(Visited 287 times, 1 visits today)
Tags:
Top