Terça-feira, 27/9/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Hixhame dhe efektet e saj ne trajtimit te hipertensionit dhe kloesterolit!

Hixhame dhe efektet e saj ne trajtimit te hipertensionit dhe kloesterolit!

Hixhame dhe efektet e saj ne trajtimit te hipertensionit dhe kloesterolit!

Këto janë studime të rasteve reale të cilat kanë qenë të dorëzuara nga studentët
Dr.Walthamstow , Londër UK .
Pacienti me iniciale A.R ‘ si sëmundje kryesore kishte kolesterol të lartë dhe hipertension( të përhershëm ) . Ai mjekohet dhe ka bërë hixhame në pikat e preferuara!
Në seancën e 1 , ëshë përdorur një kombinim të teknikave të ndryshme , p.sh. hixhame-hedhje kupash dhe masazh , hixhama në baz te sunetit të dërguarit Muhamed(a.s) dhe hedhje kupash pa prerje , në veshka, mëlçis dhe pikat e tij të zemrës. Pacineti u këshillua për ta reduktuar ushqimimin sidomos ushqimin e shpejt(Fastfood) të cilat mund të jetë shumë i dëmshëm për këtë lloj sëmundje.
A.R poashtu ka pasur disa probleme në supet e tij dhe nuk mund të kthejë(lëviz) qafën. Pra në seancëne dytë u vendos për të trajtuar qafën dhe supet e tij me anë të masazhës me vënien e kupave. Pas masazhimit me hedhje kupash , pac. A.R ishte në gjendje që t’i lëviz supet dhe qafën . Dhembja e tij ishte si rezultat i përdorimit të barnave të shumta në shtratin e tij. Dhimbja e qafës dhe supeve te pacienti krejtësisht u zhduk pas seancës së 2 . Tani, në seancën e 3 , u trajtua nga pikat e tij të mesme (sipas Sunetit) edhe jugularet e tij (el – Akhda’ain ) , në kërcir dhe në ije, në pulpën e këmbës , kofshën e mesme ( në anën e pasme të këmbëve) , të dy këmbët dhe kyçin e këmbës(pjesa e brendshme ). I u sugjerua që ai të marrë mjaltë manuka dhe të mbaj diete.
A.R ndjehet i lodhur si zakonisht, por në ditën e hedhjes së kupave dmth. pas bërjes së hixhames ai ndjehet më mirë dhe i relaksuar . Në seancëne 4 i vëm hedhje kupash mbi kurorë(në kokë ) , hixhame e thatë në pikat e kapsllëkut, masazh të përgjithshëm dhe hedhje kupash si dhe trajtimin e dhimbjeve të kokës të cilat ishin shkaktuar si pasoj e kapsllëkut(opstipacionit) . Iu rekomandua që të pinte shumë ujë , të agjërojë të hënave dhe të enjteve ose në mes të muajit. (ditët e bardha të çdo muaji hënor ditet 13, 14,15 Hixhër).
Në seancën e 5, iu bë hixhame në pikat e përgjithshme si dhe pikat e zemrës te cilat e përmirësuan shëndetin e përgjithshëm të pacientit, poashtu pas aplikimit pacienti ne fjalë fitoi një ndjenjë pozitive dhe energjike. Përsëri u këshillua për të abstenuar nga ushqimi me yndyrë(pastërmat)dhe çokollatat të cilat mund vështirësojnë gjendjen dhe shërimin e sëmundjes .
Për seancën e 6, kemi vendosur për të punuar në pikat e tij tensionit të gjakut,hixhame të thatë , hedhje kupash në ballin e kokës dhe mbi veshkat. Poashtu A.R i propozuam për bër një trajtim të rregullt të hixhames çdo muaj , ose të paktën çdo 2 muaj.
Iu parashtrua një pyetje pacientit A.R: Si ndiheni pas trajtimit të hixhames?
A.R thotë ,” Shëndeti im është përmirësuar dukshëm nga hixhamet e njoma(me prerje) dhe të thata që i aplikoi mjeku . Tani, unë ndjej më pak dhimbje në supe dhe dhimbja e kokes është më e vogël. Presioni i gjakut është normalizuar. Niveli i kolesterolit është stabilizuar shumë. A.R shpjegon më tej, ” unë do të doja të vazhdojë hixhamen rregullisht sepse unë kamë përfituar shum nga ana shendetësore nga seancat e bëra ”

Përzgjodhi dhe përshtati dr.Rexhep Etemi

(Visited 459 times, 1 visits today)