Sábado, 30/5/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Historiografia

Historiografia

Historiografia

Historia e shkencës në botën Islame, si e gjithë historia, është e mbushur me pyetje për interpretim. Historianët e shkencës në përgjithësi konsiderojnë se studimi i shkencës Islame, si e gjithë historisë, duhet parë brenda rrethanave të veçanta në kohë dhe vend. A. I. Sabra hapi përmbledhje të kohëve të fundit të shkencës arabe duke shënuar, “Besoj se askush nuk do të dojë të kundërshtojë propozimin se e gjithë historia është histori lokale… dhe historia e shkencës nuk është përjashtim.”

Disa skolastikë i ikën një pikpamjeje të tillë lokale hitorike dhe kërkuan të identifikojnë lidhjet mes Islamit dhe shkencës që aplikohen në të gjitha kohërat dhe vendet. Historiani dhe filozofi persian Seyyed Hossein Nasr pa lidhje më pozitive në “një shkencë Islame e cila ishte shpirtërore dhe jo sekulare” e cila “vë në dukje rrugën drejt një shkence të re Islame, e cila do t’u ikte gabimeve jo humaniste dhe jo shpirtërore.” Disa historianë të shkencës vënë në pyetje vlerën e tërheqjes së kufive që etiketojnë shkencat dhe shkencëtarët praktikojnë ato posaçërisht termet kulturore, të civilizimit dhe ato gjuhësore.

(Visited 24 times, 1 visits today)
Top