Quarta-feira’, 21/4/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Hipoglicemia

Hipoglicemia
Hipoglicemia
Hipoglicemia dhe Trajtimi i saj. Hipoglicemia eshte nivel i ulur ne shifra abnormale i glukozes ne gjak. Kur glukoza bie, trupi juaj nuk ka energji per aktivitetet e nevojshme. Zakonisht eshte shoqeruar me diabetin dhe ne pergjithesi vjen kur diabetiket marrin me shume se duhet insuline, harrojne nje vakt ushqimi ose bejne ushtrime te renda fizike. (Engl – hypoglycaemia)
Njerezit qe nuk kane diabet mund te kalojne ne hipoglicemi por kjo eshte shume e rralle. Mund te vije nga keq-ushqimi, pirja e alkoholit ne nivele shume te larta, ose disa gjendje mjeksore si semundja Addison (insuficenca primare adrenale ose hipoadrenazlimi) crregullimet renale, hepatiti ose ne raste tumoresh qe shkaktojne mbiprodhim te insulines. Po ashtu, disa ilace mund te sjellin hipoglicemi apo ta perkeqesojne kur eshte ne progres e siper, (nje nga keto eshte kinina – quinine) jane ne varesi te individit, problemeve shendetesore qe ka dhe ilaceve te marra, te gjitha keto duhen diskutuar me mjekun tuaj.
Simptomat e Hipoglicemise
• Djersitje
• Marrje mendesh
• Uri
• Dridhje
• Konfuzion
• Humbje sensacionesh
• Ankth
• Palpitacione
• Koma
Kur glukoza ne gjak bie nen nivelet 3 dhe 4 milimol per liter (mmol/L) pacienti mund te kalojne ne hipoglicemi. Ka mundesi qe te ndodhe dhe gjate gjumit, e kjo sjell djersitje te shtuar, crregullime te gjumit, lodhje e konfuzion pasi coheni ne mengjes.
Trajtimi i Menjehershem i Hipoglicemise
Nese ka mundesi jepen 2-3 luge-caji me sheqer ose 15 gr tableta dekstroze ose leng frutash. Pritet 15 minuta dhe perseritet nese metri i glukozes ne gjak jep lexime te ulura. Pastaj do ishte mire te hahet dicka me sheqerna “qe digjen me ngadale” (starches) si biskota apo sandwice. Mos e humbni vaktin tjeter te ushqimit.
Nese hipoglicemia sjell humbje vetedijes, mjeku mund t’ju jape injeksion te hormonit glukagon per te rritur nivelet e sheqerit ne gjak e rikthyer vetedijen.
Ne raste kur si keni keto dhe humbja e vetedijes vazhdon, duhet te therrisni sherbimin e urgjences per nje ambulance.
Mesoni te njihni simptomat dhe te kontrolloni nivelet e shqerit ne gjak, parandalimi eshte mjekimi me i mire per hipoglicemine.
Kur dikush e ka humbur vetedijen, mos tentoni ti fusni ushqim apo lengje nga goja, sepse mund te mbyten.
simptomat & trajtimi i hipoglicemise
Burimi : Doctor Besi Medical Information
(Visited 269 times, 1 visits today)
Top