Quinta-feira, 9/4/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Gripi sezonal

Gripi sezonal

gripi sezonal
Gripi sezonal është një infeksion akut viral. Përcjellët direkt nga një person i sëmurë tek tjetri përmes stërpikave gjatë kollitjes ose teshtitjes dhe ne mënyrë indirekte me prekjen e objekteve të kontaminuara me virusin e gripit sezonal.

Për sa kohë një person i sëmurë e përhap gripin tek të tjerët?
Personi i infektuar me virusin e gripit mund të infekton të tjerët, deri në 5 ditë pas lajmërimit të shenjave të gripit. Sëmundja zakonisht zgjat rreth një javë.

Kush rrezikohet nga gripi sezonal?
Çdo njeri mund të preket nga virusi i gripit sezonal dhe ta përhapë atë tek të tjerët.

Por disa njerëz janë në rrezik më të madh për t’u infektuar me virusin e gripit sezonal si:

• Fëmijët e vegjël deri në 5 vjeç,
• Të moshuarit 65 vjeç e sipër,
• Gratë shtatzëna,
• Të sëmurët me sëmundje kronike.
Shenjat e zakonshme të gripit sezonal janë:

• Temperaturë e lartë
• Lodhje
• Rrjedhje të hundëve
• Dhimbje fyti
• Kollë
• Barkqitje dhe vjellje
• Dhimbje koke, barku e muskujsh
Shenjat e rrezikut.
Drejtohuni menjëherë tek mjeku nëse: Tek fëmijët vëreni:

• Temperatura mbi 39 C
• Frymëmarrje të shpejtë, ose probleme me frymëmarrjen
• Ndryshim të ngjyrës së lëkurës
• Konsum të pa mjaftueshëm të lëngjeve
• Ethe me skuqje të lëkurës
• Shtrëngim te qafës
Tek të rriturit vëreni:
• Vështirësi në frymëmarrje apo gulçim
• Dhimbje apo presion në gjoks apo bark
• Marramendje të papritur
• Konfuzion mendor
• Të vjella të vazhdueshme

(Visited 70 times, 1 visits today)
Tags:
Top