Sexta-feira, 1/7/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Goditja nga dielli

Goditja nga dielli
Goditja nga Dielli

Gjëndrat djersore të njëritut kryejnë funkcionin e rëzimit të temperaturës trupore të njeriut. Megjithatë në raste të veçanta si p.sh. qëndrim nën diell në ditët e nexehta, gjëndrat djersore nuk munden të ulin temperaturën trupore në nivelin e duhur, me çrast shfaqen shenja-semptome të ndryshme.
Dhimbja e kokës , përzierja dhe vjellja janë shenja të mjaftueshme që do të sinjalizojnë goditjen nga dielli tek personat që kanë qëndruar nën diell në një ditë të nxehtë.
Ndihma e parë ndaj një të sëmuri që ka shenja të tilla është bartja e tij në vend më të freskët , lirimi i tij nga teshat që e shtrëngojnë trupin e tij. Në qoftë se i sëmuri është në vetëdije ai duhet të konsumojë lëngje të ndryshme. Konsumimi i ushqimeve të ndryshme jo të lëngta mund të jenë të dëmshme për të.
Zbatimi i kompreseve të ftohta (lecka të ndryshme të lagura me uj të ftohtë) në pjesët e ndryshme të trupit të tij është më e dobishmja.
Mbroni fëmijët e tuaj nga dielli i ditëve të nxehta. Mos u lejoni tyre të qëndrojnë nën diell nga ora 10.00 deri më 15.00. Këshilloni ata të mos qëndrojnë nën diell në qoftë se hija e tyre është më e vogël nga ta.
Në rast të shfaqjes së shenjave të tilla tek ju ose ndonjë nga të afërmit tuaj, pas dhënjes së ndihmës së parë,konsultohuni tek mjeku i juaj. 

(Visited 67 times, 1 visits today)