Sábado, 24/9/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Geshtenja

Geshtenja

geshtenja

Geshtenja ështe frute i shendetshem me të mira te dyfishta që e mbrojnë shendetin e njeriut. Ka vlere te madhe kalorike dhe energjitike dhe rekomandohet si shtese ne ushqimin e femijeve, tek te rriturit dhe per te gjithe personat qe kane pune te mundimshme fizike dhe intelektuale. Kombinimi i kalciumit dhe fosforit i forcon dhembet dhe kockat, kurse geshtenja e bute eshte e mire per sistemin nervor. Per dallim prej arrave dhe bajameve, geshtenja permban nivel me te ulet te yndyrave dhe eshte i vetmi i ketij grupi qe permban vitaminen C.
Geshtenja permban edhe shume minerale, si kalium, fosfor, kalcium, magnez dhe hekur. Gjithashtu, permban vitamina te grupit B, si edhe vitaminat e A i C. Meqenese geshtenja eshte e pasur me kalium, ndihmon gjate mjekimit te semundjeve te veshkave dhe te gjakut. Hahet kur eshte e pjekur, kurse qe te zihet me lehte duhet te anashkalohet kombinimi me ushqim tjeter. Geshtenja e ziere ka shume perberje minerale, ndersa geshtenja e pjekur ka vlere me te madhe energjitike, proteina, si dhe dyfish karbohidrate . Kurse geshtenja e eger, perkatesisht fruti dhe levozhga e saj kane zbatim te gjere ne mjekesine alternative.

(Visited 644 times, 1 visits today)