Quarta-feira’, 27/9/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Gënjeshtrat e industrisë së duhanit

Gënjeshtrat e industrisë së duhanit

Kompanitë e prodhimit të duhanit kanë qenë në dijeni për më tepër se 4 dekada se tymi I cigareve përmban grimca alfa radioactive, grimca të cilat shkakëtojnë formimin e kancerit në mushkëri. Perkundër kësaj Industria e prodhimit të duhanit prap e ka mbajtur fshehtë këtë informatë nga spubliku bazuar në një studim të bërë nga hulumtuesit e UCLA.
‘’Dokumentet kanë treguar se industria e prodhimit ka qenë ë njohur me prezencën e kësaJ substance radioactive në cigarë qysh në vitin 1959’’ pohojnë autorët. ‘’Për më tepër industria përveq që ka qenë e njohur me mundësinë e rritjes së kancerit në mushkëri nga kjo substancë , por njëkohësishtë ka bërë edhë kalkulime kuantitative radiobiologjike për të vlerësuar dozën e thithjes dhe rrezatimit afatgjatë të mushkërive nga rrezet e emituara nga grimcat e jonizuara alfa radioactive të pranishme në tymin e duhanit.
‘’ Industria përveq që ka mbajtur fshehtë këtë informatë ajo ka dhënë edhe prononcime kequdhëzuese për shtyp për të mbuluar dëmin e grimcave alfa për mushkëritë e duhanpirësve duke genjyer në këtë mënyrë publikun dhe qka është edhe më e rëndësishmë kjo industry ka bllokuar me dhunë të gjitha publikimet në lidhje më radioaktivitetin e tymit të duhanit.
Përktheu dhe përshtati: Abdurrezak MD,

Tags: