Quinta-feira, 28/5/2020 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Fruti i gjithëanshëm e cudibërës: Mango

Fruti i gjithëanshëm e cudibërës: Mango

2015-05-17-13-20-01--1136677711

Fruti i gjitheanshem e cudiberes: Mango
Mango per shekuj me radhe eshte perdor si ushqim mjekesor. Fruta e Mangos permbane vitamina A, C dhe D e gjithashtu edhe beta-carotene. Ne mjekesine Unani mangot perdoren per largimin e materieve toksike (C’helmimin) nga trupi, trajtimi i anemis dhe sherimin e sistemit nervor. Mjeksia Ajuverdike perdor lulet e thara te mangos per trajtimin e diarres, disentris dhe infeksionet urinare. Fletet e mangos, farat, rrenja dhe levozhga e druri te mangos, e gjithashtu edhe vet fruta i mangos permbajne perberes ushqimor te shendetshem, e vecanerisht acidin phenolic, flavonoids si catechin dhe xanathone mangiferin.

 

Mango
Perderisa sasia e larte me hekur ne mango trajton anemine, mishi i frutes se mangos i shtohet shume produkteve te fytyres per shkak te aftesise se qe ka per parandalimin e akneve dhe pastrimin e poreve.
Sherimi i Zemres me mangiferin dhe mango polyphenols
Hulumtimet kane zbuluar se mangiferin permireson shendetin e zemres. Kjo materie ushqyese nga druri i mangos ule sheqernat ne gjake dhe nivelet e lipideve. Mangiferini eshte diuretik. Ka ca deshmi se mangiferini gjithahtu verpon si parandalues i zhvillimi te tumorit ne disa kancere. Vleresimi nga ORAC i frutit te mangos eshte 4500 umole TE/g. Kjo tregon sasine e antioksiduesve per cdo gram.
Rreth drurit te Mangos
Fruti i Mangos vije nga druri i cili eshte i afert me shqemet (cashews). Emri shkencor i saj eshte Magifera Indica, dhe eshte anetar i familjes Anacardiaceae. Druri i mangos ka origjine nga India, Burma dhe Azia lndore por tash mund te gjendet gati ne cilindo vend tropikal. Mangot varirojne ne madhesi nga gjysme kilogramin deri sa madhesia e nje kumbulle. Edhe forma e tyre ndryshon nga rajoni ne rajon, ka te rrumbullaketa dhe ovale, forme zemre, te gjata dhe te holla, apo edhe forme fasule.
Historia e perdorimit te drurit dhe frutit te Mangos
Emri mango i eshte vene nga Portugezen kur arriten ne Indi. Para kesaj mango eshte quajtur man-kaj apo man-gej. Portugezen e sjellen mangon ne Brazil rreth viteve 1700 dhe nga atje u shpernda ne hemisferen perendimore. Ne historine fetare, Budes thuhet si iu dha nje zabel me mango ku do gjente qetesin nen hijet e tyre.

(Visited 351 times, 1 visits today)
Top