Domingo, 2/4/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Festekat ulin kolesterolin ne gjak

Festekat ulin kolesterolin ne gjak

Nje “grusht” festeke ne dite eshte nje preventive e mire per semundjet kardiovaskulare, paralajmerojne studiuesit amerikan.

Sipas te dhenave te fundit, festeket zvogelojne kolesterolin, dhe arteriet i mbajne te shendetshem. Vetem 84 g. festek ne dite jane te mjaftueshme, per te zvogeluar rrezikun e semundjeve.

Studiuesit e Univerzitetit Sheteror ne Pelsivani, studimet e tyre i kane provuar te tri grupe te njerezve. Njeri grup nuk ka konsumuar festeke, grupi i dyte ka konsumuar nga 42 gr. ne dite, ndersa grupi i trete nga 84 gr. ne dite. Te tri grupet kane pasur mundesin qe te zgjedhin se si do ti konsumojne festeket, si fruta te thata veç apo te kombinuara me pasta.Nje muaj pas proves, te grupet qe kane konsumuar festek eshte verejtur ulja e kolesterolit. Te ata qe konsumuan nga 84 gr. kolesteroli eshte ulur per 11,6 %.
Tek festeket ndodhet luteini antioksidues, i cili gjindet tek perimet dhe pemet me ngjyre te theksuar. Ekspertet preferojne qe te konsumohen te pa kripura, pasi kripa e rrit tensionin ne gjak./PK/.