Sábado, 10/6/2023 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
United States
+11C

Europol: Shqipëria dominon trafikun e drogës në Europë

Europol: Shqipëria dominon trafikun e drogës në Europë

shqiperia drogaAshtu si raporti i Departamentit Amerikan të Shtetit edhe raporti i fundit i Europol tregon se vendet e Ballkanit Perëndimor nuk janë vetëm një rajon tranzit, por edhe një burim i madh i armëve në trafikun e lëndëve narkotike. Në një studim më të hollësishëm të ndërmarr ndonjëherë në llojin e vet Europol ka identifikuar rreth 3.600 grupe të krimit të organizuar aktualisht aktiv në BE.
Sipas raportit trafikimi ndërkombëtar i drogës mbetet veprimtaria më aktive e krimit të organizuar, por gjithashtu identifikohen edhe shfaqje të fenomeneve të reja kriminale, shumë të lidhura me krizën e tanishme ekonomike dhe internetin. Këto zhvillime të reja janë duke ndryshuar natyrën e krimit të organizuar drejt një modeli të bazuar rreth një komunitet të rrjetit, grupe heterogjene ndërkombëtare.

“Një racë e re e grupeve të krimit të organizuar është në zhvillim në Evropë, e aftë të veprojnë në vende të shumta dhe sektorë penale. Këto grupe nuk janë më të definuar nga kombësia e tyre, ose specializimin në një fushë të krimit, por nga një aftësi për të vepruar në një bazë ndërkombëtare, me një fokus të biznesit si në maksimizimin e fitimit dhe duke minimizuar rrezikun. Ato janë mishërim i shoqërisë së re tonë të globalizuar “, thotë Rob Wainëright, Drejtor i Europol.

Sa i përket vendit tonë, Shqipëria futet në një grup me Turqinë dhe Pakistanin si tre vendet që dominojnë në tregun e lëndëve narkotike, sipas Europol . Raporti thekson se grupe nga Shqipëria dominojnë në trafikun e drogës në Evropë.
Organizata kriminale i preferojnë apo i shfrytëzojnë kanalet përmes rajoneve të Ballkanit Perëndimor. Heroina dhe kokaina kalojë përmes vendeve të Ballkanit Perëndimor, tranzit nëpër Turqi dhe Afrikë. Vendet nga Ballkani Perëndimor nuk janë vetëm një rajon tranzit, por edhe një burim i madh i armëve në trafikun ndërkombëtar, bashkë me drogën dhe trafikimin e qenieve njerëzore.

Sipas analizave të Eurpol-it prioritetet e identifikuara në raport janë: emigracioni i paligjshëm, trafikimi i qenieve njerëzore, trafikimi i mallrave të falsifikuara me një ndikim në shëndetin publik dhe sigurinë, droga e prodhimit sintetike dhe poli-trafikimi i drogës në BE, pastaj edhe krimi kibernetikë si dhe pastrimi i parave, transmeton OraNews.

Prodhimi i drogës dhe trafikimi në tregjet e vendeve të Bashkimit Evropian përbën llojin më fitimprurës të krimit të organizuar. Dhuna, një numër i madh i vdekjeve dhe denjat të pasigurisë lidhen me këtë tregti të organizuar të lëndëve narkotike. Franca, Britania e Madhe, Italia, Gjermania janë tregjet, ku shitet sasia më e madhe e heroinës. Sipas vlerësimeve, vlera e tregun nga shtija e heroinës shkon në 12 bilion euro. /Telegrafi/