Segunda-feira, 1/3/2021 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Euphoria

Euphoria

lumturi-770x470
Si fjale e perditshme tregon emocione natyrale kur njeriu ndihet shume mire, i gezuar dhe i eksituar; realisht eshte efekt psikologjik. Euforia qe nuk lidhet me ngjarjet, haset te mania dhe hipomania, gjendje psikiatrike qe shoqerohen me crregullimet bipolare. Vjen nga Gr. pak a shume: “ te ndihesh mire”

Euforiant: nje ilac psikoaktiv qe indukton eufori. Nga menyra e veprimit e pergjigjes tone psikologjike, keto barna krijojne varesi. Stimuluesit e dopamines (amfetaminat, kokaina, metilefedina etj) Opiatet (heroina, morfina, kodeina, fentanil, metadone e petidina) Intoksikuesit (alkoholi) Kanabioidet (THC – te kanabisi) Inhaluesit (oksidi i azotit – N2O, “laughing gas”) Glukokortikoidet (ne perdorim afatshkurter) si dhe muzika, religjioni, meditimi e aktiviteti fizik, kane potencialin per te sjelle: eufori.

Shqip – eufori / a
Angl. – euphoria
Grq. – ???????

Doctor besi medical information

(Visited 160 times, 1 visits today)
Top