Sábado, 20/7/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

ElbiElbi

elbi
Horedum vulgare (ELBI)

Përmban:
Fibra,, kalcium, fosfor, magnez, hekur, mangan, zink ose selino. vitaminave B dhe më pak vitamina A, E dhe K. beta-glukanin, një fibër që stimulon formimin e vazove të reja të gjakut.

Vetite:
– ul kolesterolin ne gjak
– rrit imunitetin,
– rigjalleron qelizat kardiake pararendëse endoteliale.
– eshte antioksidues
– permireson sistemin të tretjes
– kunder inflamacionit ne fytit;
– kunder heqjes së barkut
– miremban presionin e gjakut,
– funksionin e zemrës dhe
– veshkave.
– lufton gripin.

Elbi i vogël, punën e bën të madhe. Ky drith, ndër më të përdorurat në dietën mesdhetare, është zbuluar se ndihmon njerëzit e goditur nga një infarkt, për të riparuar zemrën e tyre.
Ky përfundim ka ardhur, sipas një studimi të realizuar në Laboratorin e Shkencës Mjekësore në Piza. Faktikisht është zbuluar se elbi përmban beta-glukanin, një fibër që stimulon formimin e vazove të reja të gjakut.

Ndër të tjera, beta-glukani shton nivelet e magnezit, duke favorizuar jo vetëm mbrojtjen imunitare, por edhe duke nxitur për rigjallërim qelizat kardiake pararendëse endoteliale.

“Natyra shpesh ofron ilaçe për shumë sëmundje, siç është edhe dëmi kardiak prej infarktit – shpjegon profesor Vincenzo Lionetti, drejtor i Laboratorit të Pizës -. Thjesht duhen gjetur, duke nxitur zhvillimin e studimeve e humultimeve sa më të shpeshta”. Ky studim i fundit është publikuar në revistën “Journal of cellular and molecular medicine”.

(Visited 13 times, 1 visits today)
Top