Sábado, 10/12/2022 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
No Data

Efektet e kafes mbi veshkat

Efektet e kafes mbi veshkat
 efektet e kafes
Kafeja eshte pija me e popullarizuar ne bote. Ajo permban nje substance e cila quhet kofeine. Kofeina ne forme natyrale munde te gjendet jo vetem ne kafe por edhe ne caj dhe cokolate. Farmacistet e shtojne kofesinen ne perberjen e barnave per dhembje, kunder migrenes etj. Kofeina ne pergjithesi eshte jo e demshme mirepo tek disa njerez, ka efekte negative siq jane: dhembja e kokes, mundime ne stomak, dhe anksiozitet. Per njerezit me semundje te veshkave, kofeina gjithashtu ndikon ne funksionin e tyre.
Keto jane efektete e kafes(apo kofesines) ne funksionin e veshkave:

? Urinim me i shpeshte. Arrihet nga efekti diuretik i kofeines.
? Dehidrimi(humbja e lengjeve). Pasi kafeja ka efekt diuretik(nxit urinimin), ju duhet te kujdeseni qe marrja e lengjeve tek ju te jete ne sasi te mjaftueshme per te parandaluar dehidrimin.
ehidrimi eshte i demshem per veshkat pasi munde te shkaketoje demtim akut dhe gjithashtu te mundesoje infeksionin e veshkave dhe te sistemit urinar.
? Inkontinence urinare (rrjedhje e pakontrulluar e urines). Kafeja munde te rrise rrezikun per inkontinence urinare, posaqerishte nese ju pini me shume se 400 mg te kofeines ne dite.
? Guret ne Veshka. Kofeina munde te rrise vleren(sasine) e kalciumit ne urine. Nje studim kishte konkluduar se kishte nje rritje mesatare te rrezikut per te zhvilluar gure ne veshka (veqanerishte guret kalcium-oksalate, lloji me i shpeshte i gureve) pas nje konsumimi te larte te kofeines.
? Semundje te Veshkave. Ne nje studim ishte konkluduar se njerezit me semundje policistike te veshkave kishin me shume mundesi te zhvillonin cista edhe me te medha nese do konsumonin kofeine pasi kofeina demtonte funksionin e veshkave.

Perktheu dhe pershtati: Mjekesia Islame